APOL·LO

Apol·lo era el fill de Zeus i Leto i germà bessó d'Àrtemis i era conegut amb el nom Dèlic.

En la mitologia era conegut per ser el déu del sol i la llum, la veritat i la profecia, també per el tir amb arc, la medicina i curació i la musica, la poesia i les arts. 

Físicament ell era un déu molt bell, notable, alt i  amb els cabells llargs:

Apol·lo entre la dansa i la música, Aimé Millet, 1868

L'ORACLE DE DELFOS

Apol·lo tenia un oracle en el santuari de Delfos on va matar Pitó. Aquesta era una serp encarregada de protegir aquest santuari, i quan Apol·lo va aconseguir derrotar-la també aconseguí apoderar-se de l'oracle. Avui en dia és un dels santuaris més coneguts i importants de Grècia. 

                                 Santuari i oracle de Delfos, Grècia.


AMORS D'APOL·LO

Molts déus olímpics acostumaven a tenir moltes parelles i fills, i apol·lo no seria un excepció i menys sent un déu de la bellesa.

Ell va tenir relacions tant amb homes com amb dones.

Homes:

-Ciparís: 
Era un noi jove que venia de Quios. Apol·lo li va regalar una javelina perquè aprengués a casar. Cap al final Ciparís es va convertint amb un Ciprés.
-Jacint:
Era fill del rei Esparta. Amb ell va tenir una relació molt forta.
A Jacint també se'l va emportar el bosc però per ensenyar-li gimnàstica.
Tristament Jacint va morir al costat de Apol·lo, va ser quan un dia estaven practicant el llançament de disc Jacint va voler demostrar a Apol·lo que per ser més petit no significava tenir menys força, i amb un d'aquests llançaments el disc va caure amb tanta força contra al terra que va acabar rebotant al cap de jacint deixant-lo mort

Dones:

Va estar amb moltes muses i nimfes, i això va esdevenir a tenir molts fills de diferents mares, però per l'amor més important va ser amb el de Dafne.


                                      La mort de Jacint, Nicolas-Rene Jollain,  1769.


                                   Apol·lo atès per les nimfes, François Girardon, 1673.



APOL·LO I DAFNE

Un dels amors més coneguts és amb el de Dafne.

Aquest amor va sorgir per culpa de Eros, mundialment conegut com a Cupido. Aquest estava molt enfadat ja que Apol·lo s'havia burlat d'ell i va decidir venjar-se.

La venjança:


Comença quan un dia Apol·lo estava pel bosc passejant i de sobte es va trobar una preciosa nimfa anomenada Dafne.

Eros va aprofitar, i li va llençar a Apol·lo una fletxa d'or que li va provocar un sentiment molt fort d'amor cap a ella, en canvi a Dafne li va disparar una fletxa de plom que li va provocar totalment el sentiment contrari, repugnància  i odi.
Seguidament Apol·lo es va posar a perseguir a Dafne per aconseguir al seu amor, òbviament ella va intentar escapar fins que ja no va poder més i va decidir demanar ajuda al seu pare, Paneu, i li va suplicar que la convertís en un llorer.
Quan Apol·lo va veure que s'estava convertint en un arbre es va posar molt trist, i va decidir que les fulles que l'hi havien sortit a la nimfa adornarien als guerrers, atletes, poetes i cantaires que triomfessin, convertint-se en un símbol de triomf i victòria.

                                             L'apollo e Dafne, Gian Lorenzo, 1625

Berta Dong Reixach
4t ESO

Comentaris

Júlia Sabat ha dit…
Bona entrada!
Una curiositat d'Apol·lo, és que no va tenir infància. Abans de ser alletat per la seva mare, Themis va alimentar a la criatura amb nèctar i ambrosia, l'aliment dels Déus, cosa que va provocar que es convertís ràpidament en un fort adult.
Una entrada molt interessant i molt maca!
Una curiositat que he trobat i que m'ha semblat molt maca sobre aquesta entrada ha estat que després de que Dafne es convertís en un llorer, Apol·lo va agafar algunes fulles de l'arbre que havien caigut a terra, en creà una cinta i se la posà al cap simbolitzant el seu amor verdader cap a ella.
Alba Le Riera ha dit…
És molt interessant veure que el fet de ser homosexual o bisexual ja existia a aquella època, però el que em pregunta és si en aquells temps això estava ben vist, ja que avui en dia malauradament encara no està del tot acceptat. Bona entrada!
Bruna Villegas ha dit…
Molt interessant! Deixa'm afegir que Apol·lo, juntament amb Àrtemis, representen els bessons de l'horòscop. Bona feina.
Judith Rodríguez ha dit…
Molt interessant! Com a curiositat deixa'm afegir que Apol·lo era protector dels troians i va ser el responsable de guiar la fletxa que va disparar Paris, la qual va anar a parar al taló d'Aquil·les (la seva debilitat), fet que va fer que morís.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES