EL CALENDARI ROMÀ



La paraula que avui dia coneixem com a calendari procedeix de la paraula "Kalendarium"
El calendari romà va ser creat durant el regnat de Ròmul i es va elaborar en  tres etapes: l'etapa inicial, la reforma de Numa Pompili i la reforma de Juli Cèsar.
                                                                             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Calendari actual                                                                                            
Fase inicial:
El calendari tenia una característica important, i és que es tractava d'un calendari lunar que estava format per deu mesos i 304 dies, on  s'ignoraven els dos primers mesos de l'any (gener i febrer).
La majoria de noms de cada mes es va dedicar a una divinitat diferent, aquests són:
  • Ianuarius:(29 dies)
  • Februarius:(28 dies)
  • Martius: en honor el déu Mart (31 dies)
  • Aprilis: dedicat Afrodita deessa de l'amor i bellesa (29 dies)
  • Maius:  ninfa Maia, mare del déu Mercuri (31 dies)
  • Lunius: per la deessa juno, esposa de Jupiter (29 dies)
  • Quintillis:més tard anomenat Iulius en honor a la mor de Juli Cèsar ja que era el mes en què va néixer (31 dies)
  • sextilis:(29 dies)
  • September: (29 dies)
  • October : (31 dies)
  • November: (29 dies)
  • December: (29 dies)
Podem observar que hi ha una gran semblança entre els mesos que tenien ells i els que tenim actualment nosaltres ara, sobretot en els últims mesos de l'any.

Reforma de Numa Pompili

Desprès de la reforma de Numa Pompili el calendari romà es va començar a assemblar més el nostre calendari actual afegint els mesos de gener i febrer, que són 57 dies més, ja que ens trobàvem en un any de 355 dies el qual significa que amb aquest calendari es produïa un desfasament  amb l'any solar d'uns 10 dies menys. En aquest calendari trobem que un any són 355 dies i que cap mes acaba amb un número parell perquè els primers romans consideraven que els números parells ens porten mala sort, per tan l'any estava format per 355 dies i no 354 com el cicle lunar.
                                               
                                                  Calendari de Numa Pompili

Reforma de Juli Cesar
L'any 46 ac. Juli Cèsar va ordenar una reforma el calendari. 
El "calendari Julià" va afegir els 11 dies que faltaven  per arribar els 365, repertin-los entre els 7 mesos que en tenien 29, així es va esdevenir els 365 dies en 12 mesos. 
Per acomodar l'any amb el curs del sol, va ordenar que cada 4 anys s'afegís un dia més entre el 24 i 25 de febrer, perquè quedaven acumulades  6 hores  cada any que juntes formen un dia.

                                             Escultura de Juli Cèsar


Anna Canadell
4t ESO

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Sempre és interessant saber sobre els orígens sobre les nostres costums. M'agradaria afegir que el nom del mes de gener "Ianuarius", que representa al déu Janus, representava dos rostres oposats com una porta, per mirar el passat i el futur. Bona entrada!
Molt interessant, com ja en aquell temps ja la humanitat va ser capaç d'elaborar un calendari tan exacte com aquest. De fet aquí es demostra com la civilització romana ha aconseguit que siguem com som avui. Influint en coses tan bàsiques com el calendari. Magnifica entrada !
Bruna Villegas ha dit…
Deixa'm afegir que el mes de Februarius està dedicat a Februo, més conegut com Plutó o Hades (en el cas grec), déu de l'Inframón. Els mesos September, Octuber, November i Desember no tenen un nom tan complicat, sinó que són anomenats així segons la seva posició al calendari: September és el setè mes, October el vuitè, November el novè i December el desè. Bona feina!
Rebeka Picoiu ha dit…
Em sembla interesant saber com abans relacionaven els dies, mesos... Bona feina!!
Berta Dong Reixach ha dit…
Que interessant es veure quantes coses seguim conservant dels romans, en aquest cas al calendari.
He trobat interessant que el principi només hi haguessin 10 mesos i tampoc sabia que els números parells portaven mala sort pels romans.

Molt bona entrada!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
És curiós com ha anat evolucionant el calendari, i és encara més curiós saber que avui en dia, les paraules que utilitzem per fer servir aquest, no sonen tant diferent en comparació amb la paraula mare, com per exemple es el cas de september.

Molt interessant!
Anònim ha dit…
Molt interessant saber l’origen del nostre calendari actual. A més seguim mantenint els noms d’alguns mesos que estan inspirats en divinitats. Curiós que pensessint que els nombres parells portaven mala sort! Bona feina Anna!
És curiós que l'origen del calendari que utilitzem actualment sigui de l'època antiga i que no hagi canviat pràcticament res des dels canvis que va fer Juli Cèsar. Crec que és una forma més per adornar-nos que realment els nostres costums provenen dels romans. Bona entrada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES