L'ORIGEN DE LES MUSES

Les Muses són figures fascinants de la mitologia grega, considerades les deesses inspiradores de les arts, la ciència i la literatura. Segons la llegenda, les Muses van néixer dels déus Zeus i Mnemòsine, la memòria personificada. Aquesta unió va ocórrer en el Monte Olimp, com ho van fer molts dels altres déus. 

Les Muses eren un total de nou, i cada una representava una forma diferent d'expressió artística o intel·lectual. Les Muses eren:

- Clio: era la musa de la història i la retòrica. Se la representava sovint amb una taula de registres o un llibre, simbolitzant la seva relació amb la preservació dels esdeveniments i la narració del passat. Era considerada la protectora de la poesia èpica.

- Euterpe: era la musa de la música, especialment de la música instrumental. Se la representava amb una flauta o una lira, instruments que es creia que eren els seus preferits. També s'associava amb la dansa i la música que l'acompanyava les celebracions i els rituals.

- Talia: era la musa de la comèdia i de la poesia bucòlica. Es creia que inspirava els dramaturgs i els poetes a crear obres humorístiques i lleugeres. Es representava sovint amb una màscara de la comèdia i una corona de llorer.

- Melpòmene: era la musa de la tragèdia. Es representava amb una màscara màgica, un punyal o una corona de xiprer. Es considerava la font d'inspiració per als dramaturgs i poetes que volien explorar temes com el color, la pèrdua i la desgràcia.

- Terpsícore: era la musa de la dansa i de la poesia coral. Se la representava sovint ballant amb gràcia i elegància, i es creia que inspirava als coreògrafs i els poetes a crear peces que celebraven el moviment i la harmonia.

- Erato: era la musa de la poesia lírica, l'amor i l'erotisme. Es representava amb una lira i una corona de roses, i se la considerava la font d'inspiració per als poetes que volien expressar els seus sentiments més romàntics i apassionats.

- Polimnia: era la musa de la retòrica i de la poesia sacra. Es representava sovint amb un vel cobrint-li la boca, simbolitzant la seva capacitat de reflexió i meditació. Es creia que inspirava els poetes i oradors a crear obres que expressaven veritats profundes i ideals elevats.

- Urània: era la musa de l'astronomia i de l'astrologia. Se la representava amb un glop celestial i les lleis que governen l'univers. Es considerava la font d'inspiració per als astrònoms i els astròlegs que volien comprendre el misteri de l'espai.

- Cal·líope: era la musa de l'èpica i de la poesia heroica. Se la considerava la principal entre les Muses, i se la representava sovint amb una ploma i un llibre, simbolitzant la seva capacitat d'inspirar tots els altres tipus d'art i coneixement. També es creia que era la protectora de la bellesa i l'elegància en la paraula escrita.

Segons la tradició, les Muses vivien al Mont Parnàs, on s'hi dedicaven a inspirar poetes, artistes i pensadors amb la seva presència divina. La seva influència es considerava vital per a la creativiat i la producció artística. Avui en dia, el terme "musa" encara s'utilitza per referir-se a una font d'inspiració en l'art i la creació.


Apol·lo i les Muses, de Neue Pinakothek (1853)

Paula Soldado 
1r Batx

Comentaris

Tigist Masllorens ha dit…
Que interessant!!
Una curiositat que m'ha semblat interessant sobre les Muses és la seva connexió amb fonts i rius sagrats. Per exemple, es deia que es banyaven a la font Hipocrene, que es creia que havia sorgit del cop de les urpes del cavall alat Pegàs a la muntanya Helicon. Aquesta font es considerava una font d'inspiració divina, i es creia que qui en bevia obtenia talents artístics i poètics.

També hi havia el riu Castàlia, al Mont Parnàs, on els poetes i artistes es banyaven per purificar-se abans de començar les seves obres. Aquestes aigües sagrades simbolitzaven la claredat i la inspiració que les Muses donaven als mortals.
Nora Agulló ha dit…
Que interessant Paula!
Et vull afegir una curiositat, aviam que et sembla:
Segons la tradició, Homer invocava les Muses al començament de les seves grans obres, la Ilíada i l'Odissea, per demanar la seva inspiració divina. En particular, en la Ilíada, Homer comença amb la línia: "Canta, oh Musa, la còlera d'Aquil·les..." (Ilíada 1.1), mentre que en l'Odissea comença amb: "Conta’m, Musa, l'home de mil paranys..." (Odissea 1.1).
Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! Sobretot m'ha cridat l'atenció que hi hagués una musa de l'astronomia i l'astrologia, ja que normalment no ho relacionaríem amb les muses i l'art.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Fa unes setmanes a classe de grec vam nombrar a les muses i ens van explicar que segons Plató no hi havia nou sinó deu. Ell creia que podiem considerar a Safo de Lesbos, la poeta més coneguda de l'antiga Grècia, una més d'elles per el seu talent de l'escriptura.
Aina Garcia ha dit…
Molt bona entrada! Ja n'havia sentit a parlar sobre les muses. El sàrcofag de les muses és una de la representació de les muses més famosa que existeix. Està situada al Louvre de Paris. Es tracte d'un sàrcofag on hi estan representades cada una de les 9 muses com a relleu. Cada musa té els seus atributs que la representen i de fet, pots distingir quina és quina
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada! Les muses van ser elements molt importants pels antics grecs i després de la seva "aparició" a la cultura grega han influït en els darrers temps. Com podem veure en el cas de Cristina de Suècia. Cristina va ser la reina de Suècia del 1632 al 1654 i aquesta dona tenia una forta passió per les muses. Era tant la seva admiració per aquests éssers mitològics que va comprar una sèrie d'escultures de les vuit muses per escenificar la seva presència a Roma. Quan la reina seia en el tro, que estava situat davant d'una estàtua d'Apol·lo, instal·lada a la mateixa sala que les escultures de les muses. Assumia el paper de la novena musa, representant així, les seves ambicions científiques i artístiques. Espero que t'hagi resultat interessant!!
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! M'agrada com cada musa té la seva pròpia especialitat, com la història o la música, i com influïen en els humans amb la seva inspiració. Trobo interessant com els antics grecs podien imaginar coses com la creativitat i encara ens afecten avui en dia.
Noah ha dit…
Genial article sobre les Muses! És fascinant veure com cadascuna representa una branca diferent de l'art i la ciència.Sempre he trobat interessant com la mitologia grega pot inspirar tanta creativitat i coneixement als grans artistes i autors de la nostra història.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES