EL PLAER A LA TAULA, RECEPTES DE L'ANTIGA GRÈCIA
Des de temps immemorials els humans sempre hem buscat el plaer en el menjar, Deixant així un munt de receptes. Avui ens centrarem en plats clàssics grecs. En aquesta entrada trobareu una selecció de plats perquè durant un dia sencer us sentiu com a veritables grecs antics.
Però primer hem d'entendre la seva rutina de menjars, començant per l'Ariston. El menjar més lleuger del dia que es prenia als matins. Aquest seria l'equivalent a l'esmorzar de l'actualitat, el seu proper dinar no arribava fins a finals de la tarda que es deia Deipnon que actualment seria el sopar. Aquesta rutina l'adaptaré a les nostres noves costums perquè cobreixi tots els menjars del dia. Dit això, comencem!
L'ESMORZAR
L'esmorzar era força simple i bàsic. Sovint consistia en un tipus de pa, com el maça (fet d'ordi) o un pa de blat, que podia acompanyar-se de mel, oli d'oliva, o fins i tot formatge. Altres vegades, en lloc de pa, podien consumir pulmentària, una mena de farinetes també feta d'ordi.
Una de les receptes d'aquest estil eren les tortites amb xarop, o com les anomenaven els grecs; Teganitai.
Procediment:
1. Barreja en un bol la farina amb l'aigua fins que no tingui grumolls.
2. En una paella gran posa un parell de cullerades d'oli d'oliva i escalfa-ho a foc mitjà.
3. Aboca un caçó de massa (un caçó dels de servir sopa) al centre de la paella i deixa que es fregeixi.
4. Quan la part superior estigui seca o gairebé seca, gira-la amb una espàtula.
5. Ves traient les tortitas a un plat i repetiu el procés les vegades que calgui.
6. Serveix-les amb el xarop per sobre i empolvorant amb llavors de sèsam.
EL DINAR
La seva dieta estava basada principalment en llegums i vegetals. La carn passava a un segon pla ja que només els rics se la podien permetre econòmicament. De fet, fins i tot entre la gent rica només es menjava carn de porc. Per tant predominaven plats com ara Horiatiki, que és un plat d'amanida.
2 tomàquets d'amanida grans
1 cogombre
1 ceba morada
120 grams de format feta
12-15 olives de Kalamata
1 cullerada d'orenga seca
Sal al gust
Oli d'oliva verge extra al gust
Vinagre al gust
Julivert, ruca o créixens fresc al gust.
Procediment:
1. Renta molt bé els tomàquets d'amanida i talla'ls a grills.
2. Renta, pela i talla el cogombre a rodanxes
3. Pela la ceba morada i talla-la en cèrcols
4. Barreja tots aquests ingredients en un bol.
5. Escorre el formatge feta del líquid en què es conserva i talla'l a daus
6. Incorpora-ho al bol de l'amanida al costat de les olives i l'orenga seca
EL SOPAR
Per últim, arribem el sopar el qual no variava molt del menjar per les difícils condicions agrícoles de l'antiga Grècia. Doncs veurem com es fa el dolmadakia, que per la seva forma i ingredients ens pot recordar al sushi.
250 grams fulles de parra tendres
400 grams d'arròs
400 mil·lilitres d'aigua
250 mil·lilitres d'oli d'oliva
1 ceba
2 manats de cebes tendres
2 alls
2 o 3 llimones
2 llimes
1 manat de menta
½ manat d'anet
½ manat de coriandre
Sal al gust
Pebre al gust
Procediment:
1. Sofregeix les cebes i l'all picat.
2. Cuina 10 minuts i afegeix l'arròs.
3. Salteja durant 3 o 4 minuts, afegeix l'aigua i abaixa el foc.
4. Cuineu 10 minuts, fins que l'arròs absorbeixi l'aigua i estigui cuinat.
5. Apaga el foc i deixa que reposi aproximadament 10 minuts.
6. Afegeix la ratlladura de les llimones, juntament amb el coriandre, l'anet i la menta picats, sal i pebre. Barreja bé i reserva.
7. Per al muntatge, col·loca al fons de la cassola 4 o 5 fulles de parra, rodanxes de llimona i el suc de les llimes.
8. Col·loca una cullerada de farciment al centre d'una fulla, doblega els costats cap a dins i després enrotlla.
9. Aboca a sobre l'oli d'oliva restant i cobreix les dolmes.
Comentaris