EL MITE DE PARIS I LA GUERRA DE TROIA

El mite de la Guerra de Troia és una història èpica que té les seves principals fonts en la mitologia grega com "l'Ilíada" i "l'Odissea" d'Homer. Aquesta història es centra a la ciutat de Troia (també coneguda com a Ílion o Ilum) que va ser una important ciutat de la costa d'Àsia Menor i els seus conflictes amb els aqueus, especialment amb els grecs liderats per Agamèmnon.

Aquest mite es pot explicar en diferents etapes:

-Judici de Paris: Tot comença amb el matrimoni de Paleu i Tetris al qual no van convidar a Eris (deessa de la discòrdia) i durant el casament, per venjar-se, va llençar una poma d'or amb una inscripció que posava "per la més bella". Tres deesses van reclamar la poma coma seva: Afrodita, Hera i Atena; i per decidir aquí pertanya van triar a Paris (príncep troià) perquè ho resolgués. Cada deessa va intentar subornar-lo perquè la triés, però finalment ell va escollir Afrodita que, a canvi, li va prometre l'amor de la dona més bella del món.

                                                 El Judici de Paris - Pedro Pablo Rubens           

 -Rapte d'Helena: Helena, esposa de Menelau (rei d'Esparta) era considerada la dona més bella i tal com li va prometre Afrodita, Paris es va guanyar el seu amor i la va portar cap a Troia. Això va provocar la ràbia dels grecs, que van considerar que Helena havia sigut reptada i Menelau va convocar a altres líders grecs perquè l'ajudessin a recuperar-la.

                                     El rapte d'Helena- Jacopo Robusti Tintoretto

-Reunió dels grecs: Dirigits per Agamèmnon, els líders grecs com Aquil·les, Odisseu i Àiax es van reunir, van formar una coalició i van navegar fins a Troia per rescatar la bella Helena.

-Guerra de Troia: Aquesta guerra va durar deu anys i és la lluita entre els grecs i els troians. Quan els grecs van arribar a Troia es van trobar grans muralles que protegien la ciutat, això va fer que no poguessin conquerir-la però sí saquejar-la durant un llarg temps. La història explica que alguns déus van prendre partit en la guerra com per exemple: Hera, Atena i Posidó mentre que Afrodita i Apol·lo van donar suport als troians. 

-La Caiguda de Troia: Després de molts anys intentant conquerir Troia, els grecs van idear un pla enginyós per poder entrar dins la ciutat. Van construir un enorme cavall de fusta on a dins hi havien amagats uns guerrers grecs armats i el van oferir com a regal als troians. Aquests, pensant que el cavall era un regal dels déus o un símbol de rendició dels grecs, van deixar-lo passar dins la ciutat. Els troians van preparar una festa per celebrar-ho i quan es va fer fosc, els guerrers grecs de l'interior del cavall van sortir, van obrir les portes de Troia perquè la resta de l'exèrcit pogués entrar i destruir-la, posant fi a la guerra i assassinant brutalment a Paris.

                          Transport a la ciutat del cavall de Troia - Giovanni Domenico Tiepolo

-El retorn dels grecs: La història continua amb els viatges i aventures que van patir els herois grecs en el seu retor a casa després de la guerra la qual s'explica a l'Odissea d'Homer. Després de guanyar la guerra, Helena es va reconciliar amb Menelau i va tornar a Esparta, on van governar junts.

La història de Paris i la Guerra de Troia ha sigut representada en moltes obres d'art, en la literatura i cinema al llarg dels anys i s'ha convertit en una de les històries més famoses de la mitologia grega.


Gil Claramunt
4t ESO

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Gil m'ha agradat molt la teva entrada, has explicat el mite de la guerra de Troia molt detallada. Però per què els grecs tenen tants problemes per poder tornar a casa? Doncs bé, quan els grecs van conquerir Troia, van assassinar i capturar a vells i dones que s'havien refugiat en els temples dels déus. Aquests sacrilegis van ofendre els déus. Per això van enviar tempestes i altres calamitats que van dispersar la flota grega i van dificultar el seu retorn. Algunes de les aventures que pateixen passen a l'illa dels ciclops, el món dels morts, l'illa del sol, entre altres.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES