Fa unes setmanes que a la classe de llatí estem fent un projecte sobre l'origen de Roma, tant des d'un punt de vista mitològic com des d'un punt de vista històric. A mi m'ha tocat indagar més en l'origen històric de Roma i m'ha semblat molt interessant. Per això he cregut oportú compartir aquesta informació amb tothom.
Segurament tots quan pensem en l'origen de Roma, automàticament ens ve al cap la Lloba, Ròmul i Rem. Però com és d'esperar aquest fet és fictici. En canvi, segurament molts dels que estigueu llegint aquesta entrada, no en teniu ni idea de quin és l'origen real de la Ciutat Eterna (jo fins fa dues setmanes tampoc ho sabia), i crec que pels qui ens interessa l'Edat Antiga, és important ser-ne conscient d'on prové Roma i per tant ser-ne conscients d'on prové l'Imperi Romà.
Representació del mite de Ròmul i Rem
Abans de començar, cal tenir en compte que totes les teories es basen en jaciments arqueològics que s’han trobat. Per sort, a la Ciutat Eterna, s’hi han fet i s’hi segueixen fent moltes excavacions, i això ens permet poder conèixer molt detalladament com era la ciutat en aquella època.
El territori que avui ocupa Roma, era a la frontera entre la regió de Lacio i els Etruscs. Allà el riu Tíber travessava tot un seguit de turons (Palatí, Esquilí, Quirinal, Aventí, Viminal, Capitolí i Celi). Entre aquests turons hi havia plans pantanosos i insalubres. Això va fer que els primers pobladors de la zona, entorn l’any 1000 aC, s’assentessin als turons on a més, tenien una vista perifèrica del territori que els hi permetia vigilar la zona. Aquestes poblacions a poc a poc van anar creixent, i van anar creant llaços comercials i comunitaris entre elles. Es creu que durant el segle VIII aC es va establir una estructura política única que els unia entre si. Aquesta estructura única era una monarquia, la famosa Monarquia Romana. En aquest punt és on hi ha molta controvèrsia ja que és on realment es comença a barrejar la història i la mitologia. Igualment, la versió més acceptada és que tal com diu el mite, Ròmul va ser el primer rei de Roma, i va ser coronat l’any 753 a.C.
Representació de com es creu que eren els poblats dalt dels turons els qual posteriorment formarien Roma
Els poblats van anar prosperant i creixent. A poc a poc van anar desforestant les valls per fer-hi més cases amb terrasses. El turó del Capitoli es va convertir en la ciutadella de la ciutat, i es va aixecar un temple dedicat al patró de la ciutat: Júpiter. Es creu que tot i que teòricament tots els poblats eren iguals, el Palatí tenia més importància que els altres.
És interessant tenir en compte que Roma estava envoltada per les ciutats etrusques al nord, i les colònies gregues al sud, i això va permetre que els romans agafessin idees i innovacions de les dues civilitzacions, ajuntant així el millor de cadascuna.
Mapa dels territoris de la Península Itàlica els segles VIII i VII a.C
Al segle VII aC es van començar a construir edificis públics, i es pot dir amb total seguretat que a finals d’aquest segle, Roma ja era una ciutat important amb un centre conformat. El que no sabem exactament és en quin moment determinat es va començar a anomenar aquesta ciutat com a Roma.
Arnau Espina
4tESO
Comentaris