L'ART ROMÀ
Una de les civilitzacions que més ens ha influenciat a dia d'avui és la romana, i ho ha fet en molts aspectes diferents, un dells i un dels més importants és l'art.
ORIGEN DE L'ART
L'art romà es va desenvolupar a partir de la independència respecte el poder etrusc (509a.C), els etrusc va ser una civilització que va habitar Itàlia central des del segle Xa.C i el segle Ia.C. Però a poc a poc Roma es va anar convertint en un poderós Imperi que va desenvolupar un art amb molts elements de la seva pròpia cultura però també va agafar diferents característiques dels etruscs i finalment dels grecs, per tant es podria dir que l'art romà és una mena de resposta simbòlica d'aquestes cultures. Un aspecte que influeix molt l'art d'aquella època és l'espectacular poder polític i econòmic que generen les elits de famílies imperials d'un poder adquisitiu molt elevat que sabran admirar les obres d'art i voldran posseir-les. Aquestes ganes de posseir obres d'art va generar que els tallers dedicats a falsificar aquestes augmentin i per tant que hi hagués molta més demanda i oferta.
De fet, l'art romà està molt condicionat per la política, ja que a mesura que l'Imperi Romà es consolida i pren més força, l'art guanya molta importància com a mitjà de comunicació. Sobretot això es pot veure reflectit a les ciutats, ja que en elles s'evoquen i glorifiquen diverses victòries mitjançant frescos, arcs de triomf i columnes commemoratives.
Arc de Titus
ARQUITECTURA
Un gran exemple d'arquitectura religiosa romana és el temple romà. Aquest deriva directament del grec, però els romans hi fan unes quantes modificacions: utilitzen la volta i la cúpula per cobrir els temples circulars, i, en lloc de graderia que envolta el temple grec, el romà s'aixeca sobre un sòcol amb les escales només a la part anterior (podium).
Temple de Vesta - planta circular
Un altre exemple d'arquitectura romana són els altars. Aquests estaven destinats als sacrificis en honor el déus. En general eren independents dels temples i estaven en terrenys consagrats i tancats, però de vegades eren un complement d'ells i es col·locaven el seu interior o exterior.
ESCULTURA
Així com l'escultura grega, tracta de reproduir la bellesa ideal. L'escultura romana en canvi té com a principals manifestacions el relleu històric i el retrat. Però, a més, van copiar les estàtues gregues, principalment les divinitats, moltes de les quals només les hem arribat a conèixer a través de còpies romanes.
Emperador Claudí
LES PINTURES MURALS
Al fresc, aplicant els colors dissolts en aigua sobre estuc o arrebossat de calç encara humit, decoraven les parets interiors dels edificis públics i dels habitatges particulars. Les pintures murals més ven conservades i que, juntament les descobertes a Roma i altres localitats, ens permeten conèixer la pintura romana millor que la grega.
Fresc de Pompeia
Laura Font
4t ESO
Comentaris