LES PARQUES

 


Obra: Les Parques

Autor: Francisco de Goya

Data:1820-1823

Museu: Museu del Prado

Técnica: Tècnica Mixta

En aquesta obra, titulada "Les Parques" fa una referencia a les Moires de la mitologia grega que eren divinitats que decidien el destí dels nadons. Tota vida d'un esser humà era determinada per un fil de llana que canviava de color a mesura que passaven diversos tipus d'emocions: la llana blanca o daurada significava emocions de moments d'alegria i la llana negre representava emocions o fets dolorosos.
Aquestes moires anomenades les tres com: Cloto, Làquesis i Àtropos avui en dia els hi diem parques. Normalment son representades com 3 dones que de vegades poden ser vistes com joves o com velles.

A la tradició grega, s'apareixen a l'infant tres dies després d'haver nascut per fixar el seu destí. Son inflexibles al decidir el destí d'una persona, ja que tenen una llei que ni els mateixos deus poden incomplir ja que es veuria afectat l'ordre de l'univers.
Sovint son representades com les teixidores del fil de la vida; Cloto, la germana petita, presencia els naixements i comença a teixir el fil de vida del nadó. Després, Làquesis s'encarrega de decidir la durada de vida de l'individu i teixeix el fil fins els anys que vol que visqui la persona. Finalment Àtropos talla el fil de vida amb les seves tisores d'or.

 Le tre parche, Bernardo Strozzi

Aquí podem veure una pintura de les tres germanes, on Àtropos està tallant el fil de vida amb les seves tisores.

Les parques, a part d'haver estat representades en pintures, també ho han estat en pel·lícules, com per exemple la pel·lícula animada: Hèrcules.


Franny Beltre
1r Batx                                               

Comentaris

Lucas Torres ha dit…
També hi ha que dir que els romans creien que els naixement es provocaven el novè o el desè mes. He aquí perquè el van posar els noms de Nona i Decima. I Parca del llatí "partus" que volia dir parir. Però L'entrada m'ha semblat bastant interessant :)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES