ÀRTEMIS/DIANA

Diana és la deessa de la caça, els animals salvatges, el terreny verge, els naixements, les donzelles i la virginitat. Es va identificar com Àrtemis. El seu nom és semblant a les paraules llatines dium "cel i dius ("llum del dia"). Diuen que aportava i alleujava les malalties en les dones. Aleshores és reconeguda com una personificació de la Lluna, de la mateixa manera que el seu germà ho és del sol. És la germana de bessona d'Apol·lo, per tan, és filla de Zeus i Let, que va donar llum a la Illa de Delos amagada per Selena, la esposa de Zeus. Després de que Àrtemis neixes va ajudar a tenir al seu germà Apol·lo. És un prototip de persona esquerpa, i només està bé quan caça. Els seus principals punts forts, per els quals era elevada, eren l'agilitat, la bellesa i sobre tot la seva capacitat de la caça.

     Diana de Versalles, Leocares o Praxíteles, Barthélemy Prieur

Diana és molt venjativa ja que hi ha un gran nombre de víctimes que la seva còlera ha arrasat. Orió va intentar-la violar i ella va enviar a un escorpí i amb una picada ja el va matar. Un altre cas va ser que, Ifigènia, la deessa venia d'anys enrere però tot va començar quan un dia Agammemnon va sortir a caçar i va matar a un cérvol sense fer cap sacrifici. Aquell mateix dia va néixer la seva filla, Ifigènia. Llavors quinze anys mes tard quan estaven apunt d'embarcar cap a Troia, es van trobar que no hi havia gent per navegar i Calcant, endeví grec, va suposar que Diana estava molt enfadada amb Agammemnon i que Ifigènia havia de morir per viatjar cap a Troia. A l'últim moment la deessa va canviar la jove per un cérvol  i se la va endur com a esclava per sempre. Tot i així, també hi han versions de que al final Àrtemis va morir i a l'últim sospir ja va tornar a bufar el vent. 

Raquel Larrubia

4t ESO

Comentaris

Neus Llovera ha dit…
Molt bona entrada! Voldria afegir que les llegendes diuen que Àrtemis va causar moltes víctimes per venjança. Causava la mort a tothom que ofenia la seva puresa. Tampoc suportava que ningú la suplantés en la devoció que sentien alguns mortals per ella.
Gina Rodrigo ha dit…
Bona entrada! Em resulta interesant veure com la deessa de la caça sigui un personatge femení ja que la caça sempre ha estat "relacionada" amb els homes.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES