PIGMALIÓ I GALATEA

Pigmalió era el rei de Xipre, i va buscar la dona ideal per casar-se amb ella. Finalment va decidir que mai es casaria i que, pel contrari, dedicaria el seu temps a fer unes estatues que ell trobés realment boniques.

Pigmalió i Galatea, de Faloconet 1763

Va començar a esculpir una dona amb faccions i característiques perfectes. Un cop acabada, va decidir que es diria Galatea, i quan la veure se'n va enamorar a l'instant. Pensava tan en ella, que aquella nit va somniar que Galatea adquiria vida.

Durant una celebració d'honor a Venus, Pigmalió va implorar-li a la deesa que li donés vida a la seva creació. Com que la deesa estava disposada a ajudar-lo, va elevar l'altar de Pigmalió tres veades més alt que els altars dels altres, per demostrar-li que tenia la seva atenció. Tot i això, Pigmelió no va comprendre la senyal que la deesa va enviar i tornà a casa seva decebut. 

Un cop va arribar a casa seva, observà l'escultura durant hores, fins que finalment va aixecar-se i fer-li un petó. Quan va fer-ho no va notar uns llavis de marbre, sinó els d'una persona. Després de fer-li un segon petó, Galatea va començar a moure's i, instantàniament es va enamorar de Pigmalió. Per últim, Venus va atorgar-li fertilitat a Galatea.


Pigmelió i Galatea, d'Agnolo Bronzino 1529

Hi ha dues versions del que va passar després: la primera diu que van viure feliços fins la seva mort; i la segona diu que, després que Pigmelió dués a terme una gran ofensa cap a Venus, aquesta va tornar a convertir en pedra de nou a Galatea una nit mentres estava fent l'amor amb Pigmelió, i que una part de Pigmelió també va convertir-se ja que estava en contacte amb l'estatua. El crit que es va sentir després, no se sap si era de dolor o de tristesa.

A continuació hi ha un vídeo amb el mite explicat:


Duna Garcés
1r Batx.

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant, deixem afegir una informació que he trobat. Segons es diu, de Pigmalió i Galatea va néixer una filla a qui van anomenar Pafos. Amb el pas dels anys Pafos es va convertir en una heroïna i va acabar tenint un fill amb el déu Apol·lo.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant! Trobo que és important destacar que en l'antiguitat l'estatua mai va rebre el nom de Galatea. Aquest se li a donar molts segles després segurament, inspirat amb el nom d'una estatua de Pausanias.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant, però deixem afegir que en grec, el significat de Galetea és “blanca com la llet”, i que li van posar aquest nom erquè la estatua estava feta de màrfil
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant, només tinc una pregunta: en la imatge que ens has posat de l'escultura, a la mà de Galatea es veu un infant. Aquest/a és algun fill/a que van tenir?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES