LES NAUMÀQUIES

Crec que tots hem sentit a parlar de les batalles que havien de fer els gladiadors per sortir amb vida de les arenes dels amfiteatres romans. 

Sí, em refereixo a aquelles batalles que o bé es tractava de dos homes lluitant per mantenir-se en vida, ja que només hi podia haver un sol guanyador, o bé d'un home que s'enfrontava contra un animal ferotge com pot ser un tigre, un lleó o alguna bèstia del estil. Però, a mi m'agradaria explicar-vos un manera que tenien els romans per passar una bona estona a l'amfiteatre, em refereixo a les batalles navals: les naumàquies.

La naumàquia era una representació d'un combat naval,  és a dir, una batalla que es produïa dins de l'amfiteatre romà, o algun espai que fos possible omplir-lo de suficient aigua com perquè els vaixells poguessin flotar.
Suposo que us preguntareu a qui se li va acudir aquesta idea tan descabellada com és fer una piscina per tal de poder fer una batalla naval, doncs bé, ho he buscat, però he trobat dues versions diferents:
La primera diu, la primera naumàquia que es coneix la va oferir Juli Cèsar l'any 46 a.C. quan va fer construir una piscina al costat del riu Tíber per la celebració del seu quàdruple triomf. I, més endavant, August va oferir una naumàquia que agafà com a referent a la de Juli Cèsar.

La segona versió diu que Juli Cèsar va fer escabar un llac però que més tard, en el temps d'August, es va haver de cobrir perquè l'aigua estancada provocava malària i després August va construir el llac prop del riu Tíber per tal de poder renovar l'aigua.

Això sí, no va ser fins el regnat de Neró que les naumàquies es van dur a terme als circs i amfiteatres.
La gent que hi participava eren presoners de guerra i criminals que eren condemnats a mort i més tard eren reclutats per participar a les batalles navals multitudinàries, i és que, es tractava de 2.000 combatents i 4.000 remers per cada una!
Pel que fa a com arribaven a omplir l'amfiteatre per tal que després es pogués buidar per fer-hi combats de gladiadors... no se sap, no s'han trobat fonts on indiqui quin era el procediment.










Com creieu que omplien els amfiteatres?
Havíeu sentit a parlar mai de les naumàquies? 
Què en penseu de la seva pràctica?
Luara Mateu
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada Luara! No havia sentit mai parlar de les naumàquies, ho trobo una idea molt descabellada i sense gaire sentit ja que el circ de la època era algo molt bèstia.
Anònim ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Yasmina Ketami ha dit…
Quina manera més extranya de passar l'estona i quin espectacle més extrany. Jo també penso que és una salvatjada però com bé has dit ja estaben acostumats a veure espectalces dels estils dels gladiadors amb animals i lluites a mort. Podrien fer aquestes batalles navals al mar però suposo que no podrien gaudir-ho tant bé com estar assegut mentre tens l'espectacle dabant i tant a prop.
Mai havia sentit a parlar d'aquest tipos d'espectacles.
Molt bona entrada!
Brian V. ha dit…
no sabia que les batalles que es duien a terme entre els gladiadors tenien aquest nom, tampoc sabia moltes altres coses, amb aquesta entrada he aprés molt.

gracies, bona entrada.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada!
Tothom ha sentit a parlar de les lluites de gladiadors que es feien a l'amfiteatre romà,però no m'hauria arribat a imaginar que també en fessin de vaixells. Responent le steves preguntes, la verita és que per omplir tot l'amfiteatre d'aigua debien utilitzar alguna mens de sistema de canonades o alguna cosa qeu s'hi assemblès. També preguntes que s'hi n'haviem sentit a parlar mai i la veritat és que no, sobre la seva pràctica jo ho trobo una mica exagerat ja que segur que hi moria moltíssima gent i la feinada que hi devia ha haver per poder entrar els vaixells i l'aigua a l'amfiteatre.
Laia Fernández ha dit…
L'any passat vaig fer algun treball referents a aquest tipus de batalles. Personalment, penso que és un desastre total haver d'omplir-ho tot d'aigua fer per unes batalles amb vaixells. Crec molt més interessant les batalles amb gladiadors i/o feres que amb aquest tipus de vaixells. bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES