LA ESCLAVITUD A L'ANTIGA GRÈCIA
L'esclavitud va ser un va ser un factor fonemental en la antiga Grècia. Bàsicament la presència dels esclaus i la dependència del treball va influir molt en la economia, la cultura i la política. Culturalment l'esclavitud influïa a la percepció de la llibertat.
ORIGEN
En l'antiga Grècia, els esclaus provenien de diverses fonts. En primer lloc, la guerra va ser una de les maneres més afectives de que la esclavitud es pogués complir, ja que els presoners capturats en batalla sovint es convertien en esclaus. Una altra font d'obtenció d'esclaus era a partir de que, si la teva mare era esclava, tu també ho eres, això s'anomenava: esclavitud hereditària.
ROLS I CONDICIONS
Els rols assignats als esclaus de la societat grega eren molt variats.
Molts treballaven a casa, ja sigui de cuiners, de cangurs, de assistents personals... Molts altres treballaven al camp, com podia ser a grans propietats agrícoles. També existien els que treballaven en les ciutats, ja sigui en tallers artesanals, mines o assistents de les activitats comercials.
Però, com era la seva qualitat de vida?
I com eren a les diferents polis?
La teva qualitat de vida depenia molt en la polis en la que estaves.
Per exemple, a Esparta, existia una classe social anomenada Hilotes. Aquests eren descendents de pobles conquistats i estaven lligats a la terra. La seva qualitat de vida era pèssima ja que vivien sota una constant violència i amenaça.
En canvi, a Atenes els esclaus tenien rols relacionats amb l'economia urbana i rural, tot i ser tractats de manera desagradable, el seu tracte s'aproximava més a la d'un humà.
LA PERSPECTIVA SOCIAL I LEGAL
En la societat grega, els esclaus eren considerats propietat dels seus amos. Ells tenien vàries normes que els deshumanitzava, ja sigui no poder tenir propietats, no poder-se casar, no poder formar una família... De fet, la llei permetia als amos castigar als esclaus i abusar-los extremament.
En aquella època hi havia grans debats de si els esclaus havien de ser tractats així, sobretot per part de filòsofs. Per exemple, Aristòtil justificava l'esclavitud argumentant que alguns esclaus ho eren per naturalesa i estaven destinats a ser-ho. Per altre banda, altres pensadors afirmaven la injustícia de l'esclavitud.
I avui, encara hi ha esclavitud?
Comparar l'esclavitud grega amb la moderna, ens fa adonar-nos de com hem avançat com a societat en aquest cas. Tot i això, per petit que sigui el percentatge, encara hi ha casos en els quals aquesta esclavitud perdura, per exemple, a Corea del Nord, 100 persones de cada 1000 estan sotmesos a una esclavitud.
En conclusió, crec que l'esclavitud de l'Antiga Grècia és un recordatori de les profundes contradiccions de les societats antigues, és a dir, encara que van tenir moltes noves idees, i van aportar molt en l'actualitat, factors com aquests ens van ensenyar el que no s'ha de fer.
Nora Agulló I Font
Comentaris
A l'illa de Delos hi havia allotjaments per homes, dones i nens que esperaven a ser comprats i embarcats a les grans ciutats on es venien esclaus. Les ciutats més importants d'aquest mercat eren Roma i Càpua, on arribaven i s'allotjaven a magatzems a l'espera que es portés a terme la subhasta. En aquests mercats s'exhibia als esclaus, generalment, despullats, així els compradors podien verificar que es trobessin sans.