JULI CÈSAR I EL SEU FAMÓS PONT

Estimats lectors, torno a ser aquí de nou. Pensant en el meu viatge de finals d’estudis de 1r de Batxillerat, que anem a Roma, m’he recordat de les classes de segon de l’ESO, on vam explorar tota la seva història, des de l’inici amb Ròmul i Rèmol, fins a la caiguda del Sacre Imperi Romà Germànic d’occident, fins a la seva dissolució total. 

Potser sembla típic dir que el personatge del que encara guardo memòria és Juli César, de fet, el guardo per un record en concret, hi és que va ser capaç de construir un pont amb només deu dies. 

Per entendre el perquè, i el com va arribar a ser cònsol, però recordo que Juli Cèsar mai va ser emperador de Roma. 

Aquí he esquematitzat els punts de com va arribar Juli César a ser cònsol. 

A) Va ser tribú militar per la reposició que tant havia malmès el dictador de Sila. 

B) Va ser qüestor destinat a la Hispania Ulterior (sud de Portugal, Extremadura i Andalusia) fent de delegat del Pretor. 

C) Va ser edil curul i va aprofitar per guanyar-se el favor del poble finançant festes, obres i fires pel pobles (podríem dir que era com l’alcalde de Roma)

D) Va ser Pontífenix Máximus (Papa)

F) Va ser Pretor

Com podem veure en totes aquestes característiques l’afany de Juli César era convertir-se en l’home més poderós de Roma. 

En la seva escalada el poder, a més de conspirar, va dur a terme grans fites militars com la conquesta de la Gàl·lia, grans victòries a Germania i el sotmetiment de bona part dels bretons. Però per aconseguir arribar a Germània va haver de construir un pont. Que és tant important perquè, era llarg com quatre camps de futbol, a part era prou estable com per aguantar el pes de vuit legions (40.000 homes). A part cada fonament era un grup de pilars de nou mentre d’alçada i mig metre de gruix per tronc, disposats en diagonal a favor o en contra la corrent. I tot això només en deu dies. 

Primer pont de Cèsar de l’any 55 a. C. Hi ha un segon pont construït l’any 53 a. C


El pont de César només podia simbolitzar l’abició d’aquest personatge, les ganes de conquistar terres per Roma, però això no va aturar el seu assesinat. 

Les causes de l'assassinat de Cèsar l’any 44 a.CA, eren per la seva ambició desmesurada, ja que va ampliar els membres del senat a 900 persones per això ell poder obtenir el poder, i eliminava a tots els que se li oposaves. A part per l’acumulació de poders (era alhora, tribú, censor, cònsol, Pater Patriae, imperator i dictator). També el van matar per ser nombrat dictador tres vegades, donat que el senat sempre li donava suport, el qual va aconseguir que el futur nomenament de dictador s'anés actualitzant de manera automàtica durant nou legislatures. 

La conseqüència directe de la mort de Juli Cèsar va ser la desaparició de la república romana i l’arribada de l’imperi. 

Estimat lector, t’has quedat sorprès al llegir la paraula dictador, saps que té un significat molt diferent del que té ara?, bé si vols el pots explicar als comentaris, o obrir un debat nou i diferent. Estaré alerta!

Mercè Vila Valentí

1r Batx

Comentaris

Miquel Mena Moreno ha dit…
Molt bona feina Mercè! M'he quedat molt sorprès al llegir el que has dit respecte el significat de la paraula "dictador" en aquella època i no he pogut aguantar l'intriga. Té alguna relació amb el significat de la paraula "Governador"? Gràcies!!
Bruna Safont ha dit…
Em sorprèn que sigues considerat un dictador, però governes una "república" quan en teoria han de ser conceptes totalment oposats, on la república vota el poble mentre que la dictadura només governa qui té el màxim poder militar.
Pau Mendez ha dit…
Nna entrada molt interessant!! És impressionant que Juli Cèsar construís un pont sobre el Rin en només 10 dies. El dubte que tinc és si va estudiar algo perquè com tenia els coneixements necessaris per construirlo??
Gràcies.
Sergio Mansergas ha dit…
Un gran comentari! Em sorprèn la teva memòria de remontar-te fins aquests anys on tu estudiaves. Em sembla molt interessant i sorprenent totes les coses que Juli César va ser fins arribar a ser cònsol.
Oscar Lujan ha dit…
A part de la història que has anomenat sobre el magnífic pont de la seva conquesta a la Gàl·lia, m'ha agradat molt el fet que Juli Cèsar fou anomenat dictador a l'Antiga Roma. La paraula dictador a l'antiga Roma era ben ben bé diferent del significat que li donem ara com bé saps. Els dictadors de Roma eren anomenats dictadors pel senat. Al dictador se li concedia poder absolut sobre l'imperi durant un període (normalment 6 mesos) per complir una tasca encomanada pel senat. Juli Cèsar fou anomenat dictador tres vegades amb l'objectiu d'arribar a les màximes conquestes per a Roma.
Alba Gabasa ha dit…
La teva explicació sobre Juli Cèsar és molt clara i interessant. Em sorprèn molt com va ser capaç de construir un pont tan gran i resistent en només deu dies per creuar el Rin amb els seus soldats, i que això formés part de les seves grans conquestes. També és curiós veure com va anar acumulant tant de poder, fent-se cada cop més important fins que el van nomenar dictador diverses vegades. És impactant pensar que la seva ambició va ser tan gran que va acabar provocant la seva mort.
Aya El Kelai ha dit…
Molt bona feina, Ishtar! M'ha semblat super interessant com has explicat la importància de les Panatenees a Atenes. Em va sorprendre saber que eren tan semblants a les olimpíades d'avui! Tens alguna curiositat sobre com es preparaven per aquestes festes o sobre els rituals que feien?
Júlia Romero ha dit…
M'ha agradat molt! Em sembla molt facinant la contrucció del pont en només deu dies. Un aspecte interessant sobre Juli Cèsar és que combinava la política i el militarisme, utilitzant les seves victòries per guanyar suport, això va fer que es facilités la seva ascensió al poder.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Mercè! Fa temps que no havia sentit de Juli Cèsar, o sigui que en gran part em vaig oblidar que va construir un pont en només deu dies. Gràcies a la teva entrada he pogut recorda l'increïble esdeveniment que va fer, com va ser reconegut per aquell pont durant molt de temps, i com va demostrar el poder de Roma. Encara que va fer el pont durant deu dies, cal recalcar que després el va destruir en divuit dies!

La pregunta que has escrit al final de l'entrada, m'ha produït molta intriga que no he pogut esperar més i he anat a buscar el seu significat. No en tenia cap mena d'idea que la paraula dictador, era un concepte totalment diferent, ja que l'Antiga Roma, es referia a la persona que s'esmentava en temps de perill per evitar la republicà.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES