LA CAIGUDA D'ÍCAR

Aquest mite és una historia de la mitologia grega. 

Tracta d'un artesà i arquitecte, anomenat Dèdal. Dèdal, va ajudar a donar llum a la reina Pasífae, i va donar llum a una criatura que era mig home mig toro, s'anomenava Minotaure.

Desprès d'això, Dèdal va ser atrapat en una illa pel rei Minos. Ell volia escapar-se d'allà i poder escapar-se amb el seu fill, Ícar, però desgraciadament, Minos el controlava perquè no s'escapés. Al cap d'un temps, a Dèdal s'ha li va sorgir una gran idea.

El que va fer primer va ser agafar moltes plomes d'ocell i les va posar totes juntes amb cera per construir ales per poder volar i escapar-se. Li va donar al seu fill, Ícar, i el va avisar que no volés molt alt ni molt a baix, ja que si volés molt alt, l'escalfor del sol li podria desfer les ales, i amb el mar, les podria mullar.

Aleshores, quan ja estaven els dos preparats, van començar a volar. Al principi, es veia que les ales eren un gran èxit, però quan Ícar no volia fer cas al seu pare i va començar a volar tan amunt que l'escalfor del sol va fer que les ales es desfessin. A causa d'això, Ícar, va caure i va acabar en dins el mar i com que no sabia nedar, es va ofegar.

Dèdal, estava trist pel que li havia passat all seu fill, però va decidir continuar el seu vol fins arribar a Sicília. Un cop a Sicília, va continuar la seva vida. 

Aquest mite ens ensenya i ens destaca la importància que té l'obediència i les conseqüències que es poden tenir en la vida per no fer cas als consells que et donin.


    La caiguda d'Ícar, Jacob Peter Gowy, 1636- 1638, Museu del Prado

En la imatge, podem veure Ícar i Dèdal, però que Ícar està molt a prop del sol i les seves ales s'estan desfent. Veiem que va caient cada cop mes avall fins arribar al mar. 

Ishtar Botey

1r Batx

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
Que interessant Isthar, has fet molt bona feina. Jo et volia afegir una curiositat sobre aquest mite:

Dèdal també era conegut per haver creat un laberint on va tancar el Minotaure. El laberint era un complicat entramat de passadissos i galeries dissenyat per ser tan complex que qui hi entrava es perdia sense possibilitat de trobar la sortida.

Espero que t'hagi servit.

Gràcies.
Paula Soldado ha dit…
Ishtar! M'ha agradat molt la teva entrada està molt ben explicada. Saps per això si Dèdal tenia alguna altre habilitat que no pas construir ales?
Gil Claramunt ha dit…
Bon mite!!! Volia afegir que Dèdal quan va escapar del laberint i volava cap a Sicilia, va enterrar el seu fill Ícar a una petita illa grega situada al sudest de Samos (Egeu). Aquesta illa actualment es coneix com a Icaria o Nicaria en honor al fill de Dèdal. A dia d'avui hi ha molt pobles i ciutats de Roma i Grècia que tenen l'origen del seu nom en la mitología.

Bona Entrada!!!
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada! Aquest mite em sembla molt interessant sobretot pel seu significat: Ícar es va deixar portar per la seva ambició i curiositat sense fer cas de les advertències del seu pare. Doncs aquest comportament també és molt present en l'actualitat, de fet hi ha un trastorn psicològic que s'anomena complex d'Ícar. Els metges es van inspirar en aquest mite per explicar l'ambició humana d'intentar aconseguir coses impossibles. Cal recalcar, però, que tenir ambició és una cosa positiva però sempre i quan no sigui una ambició fora de les nostres possibilitats.
Amina Boukhzar ha dit…
En aquest mite com molt bé has dit podem veure les conseqüències de no escoltar ordres d'algú que en sap més que nosaltres. En aquest cas el pare d'Ícar era qui havia creat les ales i sabia perfectament que podria sortir malament. No crec que Ícar volgués desobeir el seu pare o morir, però la sensació de llibertat i el fet d'experimentar una cosa nova com volar van ampliar la seva curiositat pels límits. Per això és important que a l'hora de descobrir o experimentar els límits de les coses siguem cautelosos i que a la vegada siguem conscients de les conseqüències que poden passar.
Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! He estat buscant les reflexions actuals sobre aquest mite i n'he trobat una que m'ha semblat curiosa. Segons un autor hi ha dues maneres d'escapar del Laberint: la primera, seguint a poc a poc el fil, com Ariadna i Teseu,la segona és utilitzant tot l'enginy per alçar el vol, com van fer Dèdal i Ícar.

Aquestes dues maneres de sortir del Laberint representen l'esforç per assolir el coneixement de les ciències, d'una banda, i el de la reflexió filosòfica, de l'altra. Totes dues intenten conèixer la realitat mitjançant dos camins diferents. La ciència utilitza el mètode, la raó per endinsar-se als misteris del món. La filosofia adopta una visió global.

Espero que t'hagi semblat interessant!
Tigist Masllorens ha dit…
Molt interessant! Jo afegiria que la relació del mite de la caiguda d'Ícar, amb la de Minos, té una mica a veure: les dues llegendes estan connectades ja que va ser Minos qui el va contractar per construir el laberint. Una tasca amb la finalitat d'impressionar el Minotaure que és la criatura amb cap de toro i cos d'humà.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES