LA CANÇÓ D'AQUILES, DE MADELINE MILLER

"The song of Aquiles", La cançó d'Aquil·les en català, de Madeline Miller és una novel·la que parla sobre la història d'amor entre Aquil·les i Pàtrocle, publicat el 2011. El 2012 va guanyar el premi de Ficció Femenina al Regne Unit.

Avís*: si algú té pensat llegir-se aquest llibre, és possible que al llarg d'aquesta entrada hi hagi alguns spoilers petits.

Argument:

"La cançó d'Aquil·les" ens transporta a la Grècia clàssica, a casa del rei Meneci. Aquest té un fill amb una dona a qui no estima i per tant, al fill tampoc. Creu que aquest és massa dèbil i poca cosa, ell somia amb un fill fort i guerrer. El fill és ni més ni menys que Pàtrocle, el narrador de la història. Els altres nois de la seva edat també se'n burlen d'ell i, un dia, per accident, Pàtrocle en mata un després de donar-li una empenta. Això fa que Meneci enviï Pàtrocle a Ftia, un regne grec lluny d'allà, on el rei acull a joves sense casa per formar un exèrcit. Quan Pàtrocle arriba allà coneixerà Aquil·les, el príncep d'Ftia, amb el qual se seguida tindran una connexió profunda que els unirà i els farà viure un sens fi d'aventures.

Connexió amb el món clàssic:

El llibre aprofita la història de la Ilíada, el relat de la guerra de Troia, per endinsar-se en l'origen de dos dels personatges més influents en la guerra: Aquil·les i Pàtrocle. Això fa que apareguin moltes referències a històries de la mitologia grega que ja coneixem. Per exemple, l'aparició de molts personatges d'altres mites que es relacionen amb Aquil·les, els escenaris on passa l'acció, com Ftia, Esparta, Troia, algunes de les illes que surten... I fets també, sobretot de la famosa guerra: l'arribada dels vaixells, els atacs per part dels dos bàndols o la presència dels reis que hi participen, com ara Ulisses.

Aquil·les arrossegant el cadàver d'Héctor, fresc de Franz Mastch, 1892-1894.

Personatges:

De la mateixa manera, trobem que al llarg de la història apareixen molts dels personatges i éssers mitològics dels mites grecs. Per exemple, la presència dels Déus. Tot i que alguns simplement es manifesten a partir d'ajudes que proporcionen als herois del relat, d'altres són personatges importants, com ho és Tetis, deessa i mare d'Aquil·les. Aquesta apareix varies vegades durant l'acció, intenta protegir el seu fill i evitar que vagi a la guerra ja que és coneixedora del final que li espera. Alhora, tampoc aprova la relació entre Aquil·les i Pàtrocle, així que intenta separar-los diverses vegades . 

Tetis entregant l'armadura a Aquil·les, de Benjamin West, 1804.

Un altre personatge que us pot sonar és Quiró, un centaure reconegut per la seva intel·ligència. És el tutor dels grans herois més destacats, com ara Hèracles i Jasó. Durant una anys és l'instructor també d'Aquil·les, així que ell i Pàtrocle viuran una de les millors etapes de la seva relació al mont Pelió, on s'amaga la cova de Quiró.

L'educació d'Aquil·les, fresc del Palau Borbó de París, de Delacroix

Recomanació:

Per últim, voldria recomanar aquest llibre a tots els amants de la mitologia grega i als qui els agradi llegir novel·les romàntiques. La descripció dels sentiments des dels ulls de Pàtrocle fan endinsar profundament el lector a la història, creant així una expectació que no el deixarà parar de llegir. El llibre també afegeix acció i drama, que complementa la trama i la fa més emocionant. El nombre de referències a la mitologia grega és incomptable i us podreu trobar submergits dins dels preciosos escenaris de la Grècia antiga. Tot i que la llargada del llibre és notable, qui pugui gaudir-lo, ho trobarà una gran delícia. 

Irene Altés

1r Batx

Comentaris

Maria Teresa Valls ha dit…
M'ha semblat un molt bon resum i explicació de la història. Crec que una cosa que fa molt bé Madeline Miller és fer possible que gent més jove s'interessi per la mitologia i que històries clàssiques suposadament "avorrides" es converteixin en històries actuals i interessants. Per acabar, si no t'has llegit cap altre llibre de l'autora, et recomano visitar la meva entrada sobre Circe, la seva segona novel·la.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES