LA DEESSA DEMÈTER

A Grècia era coneguda com Demèter, a Roma com Ceres. Filla dels titans Cronos i Rea, va ser la segona en néixer i en ser devorada pel seu pare,  igual que tots els seus germans i germanes, i rescatada més tard gracies al seu germà Zeus. És la deessa de l'agricultura, de les collites i de la fecunditat de les terres. Se la pot identificar en diferents obres d'art ja que solia anar acompanya d'una falç o una torxa. Les plantes que la representen són el narcís, les espigues de blat i els gallarets. Demèter va suplantar a diverses divinitats llatines com per exemple Bona Dea (bona deessa) o Tellus després d'un període de fam devastador l'any 496 a.C. Era adorada pels treballadors, els comerciants i els esclaus, ja que els era d'ajuda amb els cultius i la producció agrícola, que era la major prioritat d'aquests.


Ceres, Watteau (1717-1718)

EL MITE DE DEMÈTER I PERSÈFONE  

El mite de Demèter i la seva filla Persèfone servia per explicar les estacions de l'any. Es deia que mentre Persèfone estava amb Demèter, la seva mare, les flors sortien i els cultius creixien, en canvi mentre Persèfone marxava a l'infern les fulles dels arbres queien al terra, les flors es morien i els cultius no prosperaven.

Tot comença quan Zeus i Demèter tenen una filla, es diu que la única de la deessa Demèter. Persèfone va créixer amb la companya de les nimfes i dels altres fills i filles dels deus. Persèfone vivia una vida tranquil·la i despreocupada, fins que el seu oncle Hades, déu de al infern, es va enamorar d'ella. Amb l'ajuda de Zeus la van raptar. Es creu que el lloc en què la van raptar era Sicília, tot i que hi ha altres versions que mencionen altres ubicacions. 

En el moment en què la rapten, Persèfone deixa anar un crit. Demèter sent el crit i distingeix la veu, s'adona que és la seva filla. Amb pressa la va a buscar, però no la troba. Es diu que Demèter va estar 9 dies i 9 nits buscant la seva estimada filla per tot el món amb dues torxes enceses, una a cada mà (d'aquí que se la representi amb torxes en algunes obres d'art). Al desè dia troba Hècate, que també va sentir el crit, però malauradament no l'hi va poder donar cap pista del culpable del rapte. Segons la llegenda van ser els habitants de Hermíone que van dir a Demèter qui va ser el culpable. 

En descobrir-ho, la deessa va decidir no tornar a pujar al cel, va agafar la forma d'una dona gran i va decidir quedar-se a la terra, específicament a Eleusis, deixant el seu càrrec fins que la seva filla tornes a estar amb ella. Amb la seva absència, les plantes i els cultius no prosperaven, i el món va acabar en caos. És per això que Zeus va exigir a Hades que deixés anar Persèfone, però això era impossible, ja que Persèfone, durant la seva estada a l'infern va acceptar menjar magrana de part d'Hades, això la lligava a l'infern. 

Persèfone va haver de prendre una decisió, havia de tornar amb la seva mare perquè si no ho feia la gent es moriria de gana, però estava lligada a l'infern. Per solucionar això va partir l'any en dos. Durant sis mesos, Persèfone es queda amb Hades, i durant els mesos restants, s'escapa de l'infern per anar al cel amb Demèter, fent així que els cultius tornin a prosperar i que les plantes tornin a florir.

El retorn de Persèfone, Frederic Leighton (1891)

A continuació deixo un vídeo que explica el mite de Demèter i Persèfone que he explicat però en forma de cançó, que és potser una manera més entretinguda d'aprendre sobre mitologia.


Marc Gómez
1r Batx

Comentaris

Edurne Ruiz ha dit…
Està molt ben explicat el mite! M'agrada molt com es detalla tot i com es detalla el mite. No en tenia ni idea que Hermíone era una ciutat. Aquest mite em fa reflexionar sobre l'amor que tenen les mares cap als seus fills, doncs Demèter va abandonar el seu càrrec de deessa per poder tornar a estar amb la seva filla.
Bassma Boukilou ha dit…
M'ha agradat molt aquest mite ja que no s'havia res i esta molt ben explicat. Es interesant el tema de les estacions de l'any, ja que Persèfone, si es quedava amb la seva mare passaven coses bones, en canvi si marxava no. Aquest mite es pot relacionar amb la relació que tenen mare i fill.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! És un mite que mai havia escoltat o llegit sobre aquest, és molt curiós com utilitzen els deus per explicar la vida quotidiana i en aquest cas el perquè de les males collites, ja que segons el mite com que rapten a Persèfone i llavors la seva mare va haver de fer-se càrrec de tot el que la seva filla feia, per això, les plantes i els cultius no prosperaven i degut això les persones no podien tenir bones collites.
kawtar el mouden ha dit…
M'ha agradat molt aquest mite. Un mite molt interessant i molt ben explicat. No en sabia res sobre aquest mite i m'he sorprès que les estacions de l'any estaven relacionades amb el mite de Demèter i la seva filla Persèfone.
Una entrada molt bona!!!
Yvonne.A.Frimpong ha dit…
M'encanta la cançó, és molt moguda i divertida.
Maria Vasileva ha dit…
Bona feina. M'ha semblat superentretinguda la teva entrada. N'havia sentit a parlar d'aquest mite abans, però mai tan detalladament i hi ha moltes coses curioses que no sabia. Penso que en aquest mite es mostra l'amor que tenen les mares cap als seus fills i el que arribarien a fer per ells. I m'ha sorprès com es relaciona el mite amb les estacions de l'any i com té tot el sentit. I el vídeo també m'ha agradat i com has dit tu ha set una manera divertida de saber-ne més.
Doae Boussatta ha dit…
Una entrada molt completa! Demèter va estar 9 dies i 9 nits buscant la seva filla per tot el món. Trobo molt interessant com a través de la mitologia podem entendre que antigament existien els sentiments, sobretot el més important; l'amor dels nostres pares i les capacitats que tenen per veure'ns bé.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES