EL MITE DE L' AMATISTA

L'ametista és un gema que es porta utilitzant des de temps molt antics per guarnir joies de totes menes. Es creia, i encara ara hi ha gent que ho creu, que aquest mineral portava prosperitat i riquesa al que la duia. Ara, gràcies a la ciència ja sabem com es forma aquesta preciosa pedra, però quin es creia que era el seu origen en la antiguitat?

 ametista (imatge de www.allgem.com)

EL MITE DE DIONÍS I AMETISTA

Tot comença amb Dionís, també conegut com Bacus en la mitologia romana. El déu del vi, la fertilitat i la bona vida es va enamorar d'Ametista. Dionís la volia conquistar, que fos una més de les seves amants. Però Ametista no tenia aquestes intencions, ella volia ser verge i pura. 

Bacus, Caravaggio (1598)

Dionís, en sentir això, es va enfadar molt. Amb la fúria corrent-li per la sang. Un dia que va beure massa vi i va decidir pagar la fúria amb es humans, va enviar dos tigres a la terra perquè assassinessin al primer humà que trobessin, el que ell no sabia era que aquest humà seria Ametista, la dona de la que estava bojament enamorat.
Des del primer dia en què Ametista va veure Dionís, va estar resant als déus perquè l'ajudessin i la protegissin de Dionís. Les seves pregàries van ser escoltades per Artemisa, deessa de la lluna, la naturalesa i la virginitat.

Diana com a personificació de la nit,
Anton Raphael Mengs (1765)

El dia en què Dionís va enviar els tigres, Ametista estava anant a visitar a Artemisa, sense saber res del que l'esperava. Per sort Artemisa estava informada del que Dionís tenia planejat, i per evitar que la pobra Ametista patís una mort dolorosa i tràgica com la que l'esperava, la deessa Artemisa la va transformar en quars. Dionís, en sentir el que havia passat, va intentar anar a salvar-la, però quan va arribar ja era massa tard. La seva estimada ja era un quars i no podia fer res per poder-la tornar a tenir en les seves mans. Ple de desesperació Dionís es va posar a plorar, les llàgrimes regalimaven per les seves galtes i van acabar caient sobre Ametista, que ara era un quars, tornant la pedra de transparent al seu peculiar to lila.

Aquest mite podria explicar la tradició que hi havia a Roma de beure alcohol en copes d'ametista, deien que així no s'emborratxarien o que l'efecte de l'alcohol seria menor.

Marc Gómez
1r batx

Comentaris

Laura Font ha dit…
Entrada interessant i entretinguda, aquest tema és molt interessant i almenys jo no coneixia cap part de la seva història. Està molt ben explicada i s'entén molt bé.
Sara Torres Pedret ha dit…
Un comentari molt interessant, ja que no sabia el mite de l'amatista. Gràcies a aquesta entrada m'he pogut assabentar de perquè les begudes eren servides en copes fetes d'aquest material.
Angie Soto ha dit…
Ostres, no tenia ni idea de tot això, em sembla molt interessant ja que mai hagués pensat que un quars tingués una historia del seu origen tan relacionada amb la mitologia. Esta molt ben redactat i s'entén fàcilment, molt interessant.
Edurne Ruiz ha dit…
Un mite molt interessant, no en sabia res d'ell. Mai hauria pensat que una gemma com l'ametista podria tenir un mite, però està molt ben explicat
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada! M'ha interessat molt l'Ametista també afegeixo que Dionís el deu del vi, estava enamorat d'una bella donzella anomenada Amethystos, la qual ella no va acceptar perquè ella vol ser pura i casta. Per aquest motiu decideix demanar ajuda a Artemisa deessa dels animals, de la caça i la virginitat. Ella escolta les plegaries i va tribar la forma d'ajudar a la donzella transformar-la en un quars blanc. Dionís humiliat i enfadat vèrtex una copa de vi sobre la roca, això fa que es tenyeixi d'un color lila, purpura, que avui en dia és anomenada "Amatista".
Lucas Torres ha dit…
Una entrada molt interessant, m'impressiona com la gent de la Antigua Grècia de pot tenir tanta creativitat per sonar explicació a qualsevol cosa.
MANAL BOUKILOU ha dit…
És molt curiós que una gema com l'Ametista tingués una gran història al darrera. M'ha semblat molt interessant, ja que mai he escoltat res d'aquest mite i m'ha semblat molt interessant com la gent creia que aquesta gema portava riquesa i prosperitat per tothom qui la duia.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES