TITÀ HIPERIÓ

Hiperió era un dels dotze déus Titans, fill d'Urà i Gaia, mare terra. Ell representava la llum, la saviesa i la vigilància. Com a Tità va destacar durant l'Edat d'Or on va ajudar a Cronos a castrar a Urà, el seu pare.

Hiperió era el pare del sol, la lluna i l'alba. En alguns dels primers  relats, el sol s'esmenta com Hèlios o Hyperió. No obstant això, en textos posteriors, incloent-hi els escrits d'Homer i Hesíode, Hyperió i Hèlios són dues deïtats, sent aquesta última una representació física del sol. Hiperó no s'esmenta a la titanomàquiatot i això, s'assumeix que va lluitar a favor dels Titans, i,per tant, abans de començar la guerra hauria estat empresonat dins del Tàrtar a causa de la maledicció d'Urà sobre Cronos, en conevrtir-se temorós dels seus fills. Malgrat això quan Zeus els va alliberar per ajudar a matar a Cronos, posteriorment de la guerra, es creu que els demanar ajuda per la creació de la humanitat i Hiperió els va donar la capacitat de veure.

Hiperió es va casar amb la seva germana, Theia, la deessa del cel blau, i van tenir tres fills: Hèlios (sol), Eos(l'alba) i Selene (lluna). Era considerat un dels quatre pilars que sostenen els cels i la terra separats, a més com que la seva filla era la matinada, era considerat la columna de l'est. A més a més va ser considerat el déu de les llums celestials a causa dels seus fills.

Els altres tres pilars van ser els seus germans Coeus (pilar del nord), Crius (pilar del sud) i Ipetus (pilar de l'oest).

Hiperió solia conduir el carro del sol a través del cel cada dia fins que Hèlios, el seu fill, se'n va fer càrrec.

                                           William Blake, Antic dels dies

Finalment, deixo un petit vídeo resumint tot el que he mencionat anteriorment.


Núria González
4t ESO

Comentaris

Laia Bardolet ha dit…
Bona entrada! Deixa'm afegir que els seus fills destacaven per bellesa i virtut, el que atragué sobre Hiperió les enveges dels altres Titans. Aquests, conspirant entre ells, van decidir matar Hiperió i ofegar els seus fills.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES