PERSEU

En la mitologia grega, Perseu, el llegendari fundador de Micenes i avantpassat d'Hèracles, era, junt amb Cadme i Bel·lerofont, el gran heroi grec i assassí de monstres abans de l'era d'Hèracles. Va decapitar a la gorgona Medusa i va salvar a Andròmeda del monstre marí Ceto. També era el mig-germà i avantpassat d'Hèracles.


Mites: Origen a Argos

Perseu era el fill de Zeus i Dànae, la filla de Acrisi, i Acrisi era el rei d'Argos. Decebut per la seva falta de tenir un fill, Acrisi va consultar l'oracle de Delfos, que li va advertir de que un dia seria assassinat pel fill de la seva filla. Per evitar que Dànae tingués fills, Acrisi la va tancar en una cambra de bronze, oberta al cel en el pati real. Zeus va venir a ella en forma d'una pluja d'or i la va deixar embarassada. Poc després va néixer el seu fill: Perseu Eurimedont, que era el nom amb què la seva mare li anomenava.

Acrisi va llançar Perseu i Dànae al mar, amb un cofre de fusta. Mare i fill van ser portats per la marea a l'illa de Sèrifos, on van ser presos pel pescador Dictis, que va criar a Perseu. El germà de Dictis era Polidectes, el rei de l'illa, que en només veure la bellesa de Dànae es va enamorar d'ella perdudament, però aquest amor mai va ser el que ells desitjaven.



Expedició per matar Medusa

Quan Perseu va créixer, Polidectes es va enamorar de la bella Dànae. Perseu creia que Polidectes no era honorable, protegint a la seva mare d'ell. Llavors, Polidectes va planejar d'allunyar Perseu perquè caigués en desgràcia. Polidectes li va oferir una promesa temerària a Perseu, demanant-li el cap de l'única gorgona mortal, Medusa, els ulls dels quals convertien la gent en pedra. Atena va instruir Perseu a trobar les Hespèrides, a qui va confiar les armes necessàries per derrotar a la gorgona. 

Seguint els consells que d'Atena, el fill de Dànae va buscar les Graies, germanes de les gorgones, per preguntar a elles sobre la localització de les Hespèrides. Eren tres dones ancianes, que tenien que compartir un sol ull. Perseu va prendre l'ull a canvi de la localització de les nimfes.



Rescat d'Andròmeda

De tornada a Sèrifos, Perseu es va aturar al regne d'Etiòpia. Aquest país era governat pel rei Cefeu i la reina Cassiopea. Cassiopea presumia que ella i la seva filla Andròmeda eren més belles que les nimfes del mar. Això va atraure a la venjança de Posidó, que ell va enviar una inundació i una serp marina, Ceto, que destruïa tant als humans com els monstres. 

Van encadenar a Andròmeda en una roca perquè el monstre marí la devorés. Però, Perseu la va alliberar amb l'ajuda del seu cavall Pegàs. Perseu i Andròmeda es van casar i, Posidó va castigar a Cassiopea lligant-la en una cadira i torturant-la eternament.



Cumpliment de la profecia

Perseu va retornar els seus préstecs màgics i va donar el cap de Medusa com a regal a Atena, que va col·locar el cap al escut de Zeus. Perseu no va tornar a Argos, però quan es va adonar del apropament del seu nét va anar al exili voluntari a Pelasgiotis. Allà, Teutamides, rei de Larisa, estava celebrant uns jocs funerals pel seu pare. Va competir en el llançament del disc. El llançament va colpejar al seu avi Acrisi, i va morir instantàniament. 

En una 3a tradició, Acrisi va ser exiliat pel seu germà Preto. L'avantpassat d'Hèracles va convertir al seu germà en pedra amb el cap de la gorgona. Llavors, acusat per Acrisi de mentir sobre haver matat a la Medusa, Perseu va mostrar a Acrisi el cap de la gorgona, acomplint la profecia.

Rei de Micenes

Pausànies, historiador grec, assegura que els grecs creuen que Perseu va fundar Micenes. Menciona el santuari a Perseu que estava en el costat esquerre del camí de Micenes fins a Argos, i també una font sagrada a Micenes anomenada Persea. Situada fora de les muralles, potser era la deu que va omplir les cisternes subterrànies de la ciutat.

Segons Apol·lodor, Perseu va fortificar Micenes juntament amb Midea. No obstant això, es probable que Apol·lodor sabés qui va emmurallar Micenes. Perseu va prendre Micenes com la seva residència oficial amb Andròmeda. Aquí, després d'un llarg regnat, el rei de Micenes va morir de vell.






Aquí teniu un vídeo on us explica la història de Perseu.

Clement Amudu
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bona entrada, no tenia coneixença de qui eren els seus pares.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES