CALENDARI ROMÀ
El calendari romà és el calendari que dona lloc al calendari gregorià actual. El calendari romà va tenir diferents etapes, i les explicarem seguidament:
La primera etapa l'any el dividien en 10 mesos la gran majoria es basaven en noms dels deus ja que eren d'una religió politeista, el primer mes es deia Martius en honor al déu Mart seria el març actualment, el segon mes Aprilius en honor a Afrodita, Maius feia honor a Maia la mare de Mercuri i Iunius fa honor a Juno, a partir d'aquests mesos, passaven a relacionar el número de mes amb el nom del mes, quintilis és el cinquè mes de l'any, sextilis és el sisè, september que actualment li diem setembre és el setè mes, october que coneixem com octubre és el vuitè, november que coneixem com a novembre és el novè i finalment december que coneixem com a desembre és el desè i últim mes. Actualment conservem alguns d'aquests mesos tot i que no estiguin ordenats numèricament tal i com estaven en l'antic calendari romà, ja que l'any començava al març. Els mesos quintilis i sextilis van passar a dir-se Julius i Augustus fent honor a Juli Cèsar i Octavi August.
Antic calendari romà |
El segle II a.C els etruscos van intentar afegir els mesos de gener i febrer a com a principi de l'any però el desterrament dels reis etruscos no ho va facilitar i el març va seguir sent el primer mes de l'any fins el 153 a.C, en aquest any, es van establir aquests mesos, el gener en honor a Janus i el febrer en honor a Plutó, durant el mes de febrer es purificava les ciutats i es feien sacrificis per calmar als morts.
Era un calendari lunar i el dividien en: març, maig, juny i octubre de 31 dies, el febrer de 28 dies i la resta dels mesos de 29 dies. L'any constava de 355 dies per mantenir una mínima concordança amb el calendari astral. L'any però no tenia una durada exacte, hi havia una persona que podia fer-lo variar segons interessos, polítics sobretot, s'anomenava el pontífex, vindria a ser el sacerdot, aquest segons si volia que algú es mantingues més al poder o menys regulava la durada dels mesos. Durant l'època de Juli Cèsar, va decidir restaurar el calendari. Manà a Sosigenes confeccionar un calendari solar. L'any 46a.C va constar de 15 mesos, 445 dies i finalment el 45 a.C va constar de 365 dies i un any de traspàs que es el calendari que fem servir actualment.
Laura Rovira
1r Batx
Comentaris