L'ORACLE DE DELFOS
L'oracle de Delfos ha escrit una gran part de la història clàssica. És per això que avui en dia Delfos es considerada una de les troballes arqueològiques més importants de la Grècia clàssica.
Aquest santuari, dedicat a la serp Pitó, està situat al peu del mont Parnàs (regió de Fòcida), i va ser consultat per governadors, no només de les polis gregues, sinó que també de l'Àsia menor o Egipte.
QUÈ ÉS UN ORACLE?
Oracle pot ser utilitzat de dues maneres diferents, ja que era el nom que podien rebre tant els sacerdots com les sacerdotesses, però també es pot interpretar com un missatge diví tramès i interpretat per un santuari.
Els oracles van ser fruit de la necessitat humana de saber el futur i fer les coses segons els criteris divins. L'oracle de Delfos en concret era transmès per la Pitonissa i interpretat pels sacerdots del deu Apol·lo.
EL MITE DE L'ORACLE DE DELFOS
"Apol·lo i la serp Pitó", Pieter Paul Rubens |
Segons la mitologia grega, es diu que després que el déu Apol·lo naixés a l'illa de Delos va buscar un lloc a on establir el seu santuari. Zeus, en saber això, li va recomanar que el plantes a Delfos, així que Apol·lo ho va fer. No va ser feina fàcil, però, ja que allà hi havia un temple que honorava a Gaia (Gea), la deessa de la terra, i aquest temple estava vigilat per la serp Pitó. Apol·lo va lluitar contra l'animal, i finalment va sortir vencedor. El déu va plantar el seu santuari al lloc on anteriorment hi havia hagut el temple de Gaia, i per mostrar respecte i honorar a Pitó, va fer que les profetesses d'aquest santuari s'anomenessin Píties o Pitonisses.
COM ES COMUNICAVEN LES PÍTIES AMB APOL·LO?
"Sacerdotessa de Delfos", John Maler Collier |
Quan les profetesses es posaven en contacte amb Apol·lo, es deia que arribaven a un estat d'entusiasme (una paraula d'origen grec que vol dir, en aquest context, posseït per una divinitat). Les Píties, per arribar a aquest estat, s'assentaven a dalt d'un trípode i mastegaven llorer, la planta sagrada d'Apol·lo (segons el mite d'Apol·lo i Dafne), i inspiraven els gasos que segregaven les parets de la caverna; es pot dir, doncs, que les Pitonisses estaven sota efectes de substàncies al·lucinògenes al moment de transmetre els missatges divins.
Comentaris