LIVIA DRUSIL·LA

Al ser una dona, no es conserva massa de la seva infantesa ni joventut, ell va néixer allà l'any 58 a.C. Lívia es va casar amb Tiberi Claudi Neró i van tenir a Tiberi, que acabaria essent l'emperador cap al 43 a.C, quan ella només tenia 15 anys. Però la situació política amb la guerra civil que havia esclatat per l'assassinat de Cèsar va interferir de forma directa en la seva vida. El seu pare, Marc Livi, va participar en la conspiració per la mort de Cèsar i això va provocar el seu suïcidi l'any 42 a.C. a Filipos. 

La seva mare, pertanyia a la burgesia i va ser qui va entregar a Lívia al seu cosí Tiberi. Seguit el conflicte per la mort de l'emperador, Tiberi que es trobava en el bàndol contrari Octavi August, va ser la raó per la qual, Lívia i August es van conèixer. A partir d'aquest moment, el jove s'enamoraria perdudament de Lívia. En aquell moment Octavi estava casat amb Escribònia, qui era més gran que ell. Però, quan la seva esposa ja havia donat llum al seu fill l'any 38 a.C, es van divorciar. Així, August i Lívia es van poder casar. El seu matrimoni duraria més de 50 anys fins la mort d'August. 

Livia Drusil·la, escultura romana que data de l'any 31 a.C.

Lívia es va beneficiar de la protecció que li oferia la seva sogra Octavia, ex muller de Marc Antoni, qui la posar el títol de "tribúnica sanctissima", dona intocable, per protegir-la del seu ex espòs. Això la protegia legalment de qualsevol atac, li donava total llibertat per gestionar i disposar de les seves propietats i béns. Era un títol donat de forma excepcional a una dona. 

L'agost del 14 d.C August moria en presència de Tiberi, qui va ser nomenat emperador al ser el seu fill adoptiu. Desprès d'això, Lívia va començar a viure de forma tranquil·la preocupant-se i dirigint les seves propietats en diferents parts de l'imperi. Tot i això, no va deixar de ficar el nas en el temes de l'estat, tal i com havia fet amb el seu marit. A Tiberi no li va agradar aquesta forma d'actuar per part de la seva mare. A més, tot i haver pujat al tro gràcies a ella no acabaven de tenir bona relació. També cal dir que Lívia va obligar a Tiberi a divorciar-se de Vipsània, i el va casar amb Agripina. Tiberi no li va perdonar mai aquest fet. 
Hi ha una teoria que diu que Lívia va influir en l'enverinament del seu nét Germànic i moltes més intervencions en el govern van obligar Tiberi a allunyar-se d'ella. 
Livia Drusil·la, escultura romana

Lívia va morir l'any 29 d.C. amb més de 80 anys. Tiberi es va negar a enterrar-la i fins que no va pujar Claudi al tron, no es va iniciar el seu procés de defunció. 

Íngrid Tornamira
1r Batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Hi ha diversos aspectes que mostren la ideologia de l'època respecte a la dona. Primerament, es veu com infravaloraven la vida de la dona, el factor de casar a la dona en una edat jove també era present, malauradament com encara ara a l'actualitat a algunes cultures.
Encara així, les dones es protegien i es feien costat entre sí, com es mostra també amb la seva relació amb Octavia.
Bona feina!
Bruna Villegas ha dit…
Tot i alguns comportaments que, tenint en compte l'època, estaven justificats, podem dir que Lívia Drusil·la és una de les primeres dones amb gairebé el mateix poder que un home. Lívia no es limitava a ser la dona del seu marit, sinó que també es va fer un nom per ella matiexa. Bona feina!
Judith Rodríguez ha dit…
Sorprèn llegir la paraula "divorci" tenint en compte l'època en la que ens centrem. A banda d'això, el paper de la dona segueix sent el mateix; secundari, eclipsat pel de l'home, tot i això, si no fos per figures femenines com la de Lívia Drusil·la, no haguessim avançat gens, ja que tot i partir del fet que era dona i per tant no tenia tanta importància en la societat, volia actuar i conèixer per si mateixa pel que fa a temes de política, per exemple.
Molt interessant!
Es diu que Lívia i August portaven una vida senzilla tot i tenir bastantes riqueses. Com diu la Bruna, no es va conformar en ser només la dona i mare de l'època, sinó que fins i tot va administrar les seves finances i es va cuidar de tenir el seu propi cercle d'influències. Es diu que ella, juntament amb Agripa i Mecenes van ser el trio més poderós de l'Imperi, actuant a l'ombra de l'emperador. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES