EL DÉU VULCÀ

El déu Vulcà, és un déu romà que s'encarrega del foc i dels volcans. És fill de Júpiter i de Juno, i a la vegada marit de Venus, que era l'encarregada de forjar el ferro i crear armes per ser utilitzades posteriorment pels déus i herois de la mitologia romana.
Va ser rebutjat per la seva mare per ser un ésser lleig i amorf, és a dir, sense cap forma determinada. Es presentava com un home gran, d'aspecte realment desagradable, però malgrat això, comptava amb una habilitat enorme a l'hora de treballar amb el ferro. Segons la mitologia, la seva farga es troba situada sota la muntanya Etna, a l'illa italiana de Sicília.
Déu Vulcà amb una exomis i una pili. Escultura del segle I a.C. Autor desconegut. 
El què més va sorprendre sobre aquest déu, és que es va unir amb la deessa de l'amor, Venus, una deessa preciosa. No obstant això, la seva relació amb Venus no va ser una relació idíl·lica, ja que aquesta li va ser deslleial amb el déu de la guerra, Mart. Segons el mite, en una de les nits en què Venus i Mart estaven portant a terme la seva passió, es van quedar adormits i no se'n van adonar que el dia va començar. El déu del sol en veure això, no va dubtar cap segons en fer-li saber a Volcà el què havia succeït. Volcà va entrar en còlera i va jurar que es venjaria d'aquesta traïció.

La venjança la va crear amb les seves pròpies mans, ja que se li donava molt el bé el què anava a fer. Va elaborar una xarxa de ferro molt fina i pràcticament invisible, això si, amb una força increïble. La va col·locar en el llit on els dos amants es trobaven cada nit. Així que, en una nit quan Mart i Venus es van trobar, van  anar novament al llit, totalment despreocupats, estaven gaudint del seu amor, fins que la xarxa es va tancar sobre ells i els va fer presoners. Tots dos van intentar escapar, però ja era massa tard. Així que Vulcà, va aprofitar el moment i va cridar a tots als déus perquè veiessin l'escena en què es trobaven. Els déus en arribar van començar a riure, burlant-se'n d'ells. Volcà va observar la situació insensiblement, i feliç per haver servit la venjança. No va deixar marxar els dos amants, fins que van prometre posar fi al seu amor.
A continuació teniu unes diapositives amb informació més detallada sobre aquesta deïtat: 



Meryem Merimi
1r Batx.

Comentaris

Carla Erra ha dit…
M'agradaria consultar-te un dubte: aquest déu té amb alguna relació amb els cíclops, que també fabricaven armes i objectes per déus i herois, com per exemple el casc d'Hades?
Bona feina!
Vull afegir que Hefest va crear Pandora, la primera dona, per ordre de Zeus, després que Prometeu creés els homes. La va fer tan bella que ni els homes ni els déus es podien resistir, d'aquí el mite de la caixa de Pandora. Molt interessant!
Anònim ha dit…
Molt interessant. Deixem dir que Vulcà va construir molts dels accessoris que llavors van ser utilitzats per déus. Els més coneguts són: les sabates alades de Hermes, l'arc i les fletxes de Eros (déu de l'amor, Cupido), el carro del déu Heli...
Anònim ha dit…
M'ha semblat molt interessant aquesta entrada. No havia sentit a parlar del Déu Vulcà, ni del fet que aquest estigués casat amb Venus i ella l'enganyes amb Mart.
Bona feina.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES