EL MITE DE PANDORA

Pandora és la primera dona, segons la mitologia grega. Hefest va ser el responsable de la seva existència, la va moldejar a la imatge d'una dona qualsevol, és a dir, immortal, amb l'ajuda d'Atena.
Zeus ordenà a Hefest la seva creació per castigar a la raça humana ja que anteriorment Perseu havia robat el foc per entregar-lo als humans. 

Cada deu li va atorgar una qualitat a Pandora com la bellesa, la gràcia, la persuasió, i l'habilitat manual  entre d'altres, però Hermes li va posar al cor la mentida i la fal·làcia.

Segons Els Treballs i els Dies d'Hesíode, hi havia una caixa que guardava tots els mals. Pandora quan la va veure va sentir la necessitat d'obrir-la i va deixar que tots els mals s'escampessin per la Terra. Quan va aconseguir tancar de nou la caixa, la única cosa que hi quedava a dins era l'esperança, per això es diu que els humans no la van rebre mai. D'aquest mite prové l'expressió: "Obrir la caixa de Pandora". Pandora representa la perdició de la raça humana, igual que Eva.

Una altra versi del mite diu que la caixa guardava tots els béns, i Zeus li va donar a Pandora perquè li regalés a Epimeteu el dia del seu casament, però ella la va obrir abans imprudentment i tot els bens es van escapar dirigint-se a l'Olimp, mentre que per altra banda, tots els mals es van quedar al món dels mortals. 







La caixa de Pandora







Hi ha molts altres versions del mite de Pandora, a continuació podeu veure un vídeo sobre una de les versions:



Judith Rodríguez Bares
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Coneixia aquest mite, en concret la primera versió que has explicat. Pandora té un dels sentiments més característics del humans, la curiositat. I per això no es pot resistir a obrir la caixa. Bona feina!
Avui en dia, moltes persones utilitzen una expressió que està relacionada amb aquest mite: "L'esperança és l'última cosa que es perd" ja que quan pandora torna a tancar la caixa, l´únic que queda dins d'aquesta és l'esperança.

Molt bona entrada!
Júlia Sabat ha dit…
Aquest mite representa dos grans sentiments: la curiositat i l'esperança. La curiositat és el sentiment que a vegades és dolent, com bé representa aquest mite ja que sol portar conseqüències, mentre que l'esperança és un sentiment que és llum. és necessari i com sempre es diu, és ho últim que es perd, allò que en el mite queda guardat dins la caixa.
Molt interessant!
Fernanda Paredes ha dit…
Has resumit molt be les dues versions del mite, m'agradat l'incorporació del video a l'entrada. Deixam afegir que gràcies a aquest mite la marca Pandora, es diu així. Bona feina Judit!!
Alba Le Riera ha dit…
És molt curiós com els mites ens donen lliçons sobre els nostres sentiments a través d'històries fantàstiques. Com molt bé has explicat, la curiositat també apareix a la història d'Adam i Eva, demostrant-nos així un cop més, que la curiositat és un sentiment inevitable i, en alguns casos, negatiu. Bona feina!
Unknown ha dit…
Aquest mite és molt utilitzat en l'àmbit de la filosofia ja que a Pandora se li corresponen molts simbolismes com ara un dels defectes de l'ànima humana, la curiositat i la temptació. Bona entrada!
Unknown ha dit…
Jana Casacuberta
1r batx
Bruna Villegas ha dit…
Aquesta història, com moltes altres, condueix a males interpretacions ja que explica que la dona és la causant de tots els mals de la humanitat. Això em recorda a la història d'Adam i Eva al Gènesi, on Eva és temptada pel diable i és la que comet el pecat. Bona feina!
Karina Szabo ha dit…
Coneixia l'expressió i la existència de la caixa de Pandora però no el seu significat i la seva història. M'impressiona molt com els déus volien castigar els humans. També trobo interessant i em crida molt la curiusitat quan en un mite hi ha més de una versió, ja que no saps ben bé quina creuret. M'ha servit de molt aquesta entrada! Molt bon tema.
Rebeka Picoiu ha dit…
Mai havia sentit a parlar sobre el mite de Pandora, però m'ha semblat molt interessant ja que te la qualitat que molta gent té i es la curiositat. Tampoc he sentit gaire sobre l'expressió "Obrir la caixa de Pandora" però veig el sentit en el que es refereix. M'ha agradat molt i he aprés molt. Bona Feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES