EL PERIODISME A L'ÈPOCA ROMANA

El periodisme és un dels oficis de moda en la societat d'avui en dia, sobretot perquè tots volem estar informats i saber què passa al món. Però és fàcil preguntar-nos d'on ve aquest interès i quan sorgeix l'ofici del periodista. Precisament, va ser a Grècia i sobretot a Roma on podem trobar els origens d'aquesta professió.


Tal com hem dit, el periodisme apareixerà d'una forma destacable durant l'època romana, concretament al principi de l'etapa de l'Imperi, més o menys entre el 53 a.C. i el 117 d.C. Els romans, durant aquesta època, es dedicaven a publicar el següent:

  • Edictes o ius edicendi: eren notes públiques fetes per una autoritat competent, com ara qüestors o pretors. Aquestes notes solien ser avisos, ordres o decrets publicats per l'autoritat fent ús de les seves atribucions o donant compliment a un altre precepte legal, amb la finalitat de promulgar una disposició, fer pública alguna resolució, donar notícia d'algun acte o citar algú
Exemple d'un edicte escrit en un pergamí
  • Notícies de societat
  • Successos d'interès públic
  • Rumors
S'ha de tenir en compte que no hi havia impremta, i això va fer que l'expansió del periodisme no fos tan important fins a uns segles més endavant (segle XVI-XVII), quan a més de tenir l'impremta, el paper cada cop era de més bona qualitat.

Si voleu més informació en la relació a la història del periodisme, podreu gaudir d'aquest vídeo que, tot i ser de poca durada, ens ho explica molt bé:


Ferran Gil
4t ESO

Comentaris

Miquel ha dit…
Ja m'imaginava que el periodisme seria diferent d'avui en dia, però fixa't que tan sols es publicava el que el govern ordenava! no havia de permetre, simplement imposava les notícies o els avisos al poble. Que fàcil seria manipular, oi?
Una entrada molt interessant. És cert que avui en dia el periodisme s'ha convertit en una professió molt popular i el fet que provingui ja de Grècia i Roma la fa encara molt més interessant. De fet, a Grècia, Alexandre el Gran ja s'enduia escribes i cronistes a les seves campanyes perquè fessin escrits sobre les seves victòries.Tanmateix,durant la República Romana Juli Cèsar va manar publicar a les principals ciutats una llista d'esdeveniments importants, anomenada Acta Diurna (esdeveniments del dia), que va aparèixer vers l'any 59 aC, per tal de mantenir informats els ciutadans. L'Acta, gravada en pedra o metall, es posava en llocs públics concorreguts, com els banys, i informava d'escàndols, campanyes militars, judicis i execucions, és considerada el primer periòdic diari de la història.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Ferran! És molt curiós i interessant que els rumors i les notícies d'actualitat ja agradessin tant als romans i que d'aquí en surti el periodisme.
Martina Vilar ha dit…
Molt bona feina! És veritat que actualment molta gent vol estudiar periodisme. I està bé saber on va sorgir aquest ofici.
Xavier Roura ha dit…
Molt interessant Ferran ! És important remarcar la importància de la cultura romana sobre la cultura occidental amb molts aspectes entre ells el periodisme.
Helena ha dit…
Podem arribar a dir que el fet de que només es publiqués allò que el govern ordenava era una mena d'adoctrinament? És important saber d'on sorgeixen tants aspectes de la nostra vida quotidiana i d'aquesta manera arribar a conèixer de manera més profunda la cultura romana. Així doncs, podem arribar a la conclusió que als romans els hi agradava els rumors com a nosaltres a l'actualitat. La curiositat ha viscut i viurà sempre amb nosaltres, i d'aquí sorgeix el periodisme. Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES