ELS ANIVERSARIS A L'ANTIGA ROMA


Fa poc va ser el meu aniversari, i em vaig preguntar com devien ser els aniversaris a l'antiga Roma. La veritat és que eren força diferents dels aniversaris de l'actualitat.
Per començar, els aniversaris no es celebraven quan una persona feia anys, sinó que se celebraven els aniversaris de la mort d'una persona, ja que es creia que eren més significatius. També cal destacar que no es celebraven els aniversaris ni de les dones ni dels nens. 

- Les primeres celebracions conegudes són les dels faraons. Només quedaven registrats els naixements i aniversaris dels nens de sexe masculí que pertanyien a la reialesa. En aquestes celebracions, es muntava una gran festa a palau, on també hi acudien esclaus i dones lliures. 

A l'època de l'antiga Grècia, a més, es va incorporar el pastís. Aquest pastís constava de tres aliments: farina, mel i nous. Aquest pastís, que era rodó, s'oferia a Artemisa   . La forma del pastís ve determinada perquè era la deessa de la lluna. Finalment, s'hi posava una espelma al centre, ja que creien que era una manera d'invocar els bons esperits. 

A l'esquerre, Àrtemis. A la dreta, un pastís de l'antiga Grècia. 

Els pastissos es feien en tres tipus d'aniversaris: celebracions privades, amb familiars i amics, aniversaris de ciutats i temples i finalment els aniversaris del emperadors. Cal dir també que tota aquesta tradició es va acabar amb l'arribada del cristianisme. 

Amb el pas dels anys, la tradició dels pastissos s'ha anat recuperant. També cal dir que amb invents com el sucre i el forn van canviar molt, tant d'aspecte com de gust. És per aquest motiu que a l'actualitat hi ha tanta varietat de pastissos, de forma, gust, etc... 

Gerard Casanovas 
1 Batx

Comentaris

Karina Szabo ha dit…
Que curiós que celebressin l'aniversari de la mort de la gent en lloc del dia de naixement. Tot i que al principi no se celebraven els aniversaris de les dones i els nens, com sempre les dones vistes inferiorment, el que importa és que finalment ja ho van començar a fer i a hores d'ara encara es fa. Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES