ETAPES DEL LLATÍ

El llatí és una llengua Itàlica que pertany a la família lingüística de l'indoeuropeu. També sabem que va adquirir una gran importància amb l'expansió de l'Imperi Romà ja que era la llengua oficial de l'imperi que ocupava major part d'Europa i Àfrica septentrional, juntament amb el grec. 

El llatí mai ha deixat d'utilitzar-se en la seva forma escrita, i segueix sent parlat com a segona llengua per milers de persones en congressos i reunions, és per aquesta raó que mai ha sigut una llengua morta

Actualment és l'idioma oficial en la Ciutat del Vaticà.

Text en llatí
Però, per altra banda el llatí comença al segle VIII a.C i acaba a l'Edat Mitjana, i per això es pot dividir en diversos períodes

  • Arcaic: del segle XVIII a.C al I a.C. Els textos en llatí arcaics es caracteritzen per una ortografia i unes normes diferents a les de l'època clàssica. Autors destacats poden ser Appi, Livi Andrònic, Plaute...
  • Clàssic: Va néixer en una època on l'economia, la política i la cultura estaven patint una forta crisi. L'elit cultural va crear a partir del llatí col·loquial, un llatí estàndard i un literari. El rigor de les normes del llatí clàssic fan d'ell una llengua neta, severa i concisa. 
  • Post-clàssic: La llengua que es parla va allunyant-se poc a poc de la llengua estàndard i la llengua literària. Aquesta distància farà que de les diferents formes de parlar neixin les llengües romàniques. 
  • Tardà: Aquesta època s'estén des del segle III d.C fins que el llatí deixa de ser una llengua parlada. Els escriptors es preocupen per escriure una llengua més pura i literària. Durant aquest període es distingeixen  les diferències entre el llatí literari i el vulgar.
  • Medieval: va ser emprada en l'Edat Mitjana com a idioma per l'ensenyament i com a llengua de l'Església Catòlica medieval.  Mentre tant el llatí seguia sent utilitzat com a llengua culta. 
  • Renaixentista: Al Renaixement la mirada dels humanistes es torna cap a l'antiguitat clàssica i l'ús del llatí torna a cobrar força. Molts autors, tal i com Petrarca, Lluis Vives, escriuen les seves art tant en llatí com en la seva pròpia llengua. 
  • Científic: El llatí va seguir sent escrit pels científics fins ben entrat el segle XVII. Isaac Newton, René Descartes, entre altres, van escriure algunes de les seves obres en aquesta llengua
  • Contemporani: L'ús del llatí actualment és el més reduït de totes les etapes. Tot i així, no ha deixat d'estudiar-se ni d'utilitzar-se per escrit. Per altra part existeixen organitzacions que es dediquen a transcriure paraules modernes al llatí.

Martina Maldonado
4t ESO

Comentaris

Irene Sánchez ha dit…
Ostres! aquest tema va ser el primer que vam donar a classe, ja ni m'enrecordava... És curiós que el llatí estiguès dividit en tants periodes, no m'ho imaginava...
El power point, encara que sigui una mica curt, està molt ben explicat i entenedor.
Felicitats!
Unknown ha dit…
Bona entrada Martina!
En aquesta entrada ens mostres que tot i que molta gent pensi que el llatí és una llengua morta, no és així realment !

Pel que fa els períodes, són molt interessants. La gràfica que ens mostres, ho complementa molt bé i ens serveix bastant per veure a simple vista que avui dia, en aquesta època està molt reduït el llatí, tot i que, tot i així, han hagut altres èpoques com al Postclàssic que també es va allunyar i desprès va tornar fort. Per tant... qui sap si més endavant passa el mateix?! Tot i així, si sóc sincera ho dubto una miqueta però res és impossible.
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Martina, avui en dia les persones pensem que el llatí és una de les llengües mortes, però això es diu gent ignorant i que en realitat no té constància de que avui en dia si que es parla encara que en comparació amb l'antiguitat si que es veritat que hi ha un nombre més reduït de persones!

Però està bé explicar les diferents etapes que va tindre l'època romana amb totes les seves virtuts, i encara que hi hagi persones que creguin que el llatí és una llengua morta això ho pot demostrar molt bé la nostre pròpia llengua, els nostre dialectes i les nostres pròpies paraules algunes provenen del llatí.

Molt bona entrada Martina m'ha semblat una entrada molt interessant.
Yasmina Ketami ha dit…
Quan ha evolucionat la llengua del llatí al llarg de l'història! és una pena que el llatí actualment no sigui llengua parlada oficialment , encara que el Vaticà es parli no es el mateix que en l'època antiga.
http://es.wikipedia.org/wiki/Banco_Ambrosiano
L'altre día vaig llegit que hi havía un banc al vaticà que encara es parlava en llatí i que a la caixa hi havía l'opció de llatí.

Aviam si us agrada, molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Quina gràcia, recordo quan vam començar a fer llatí.. el debat sobre si aquesta llengua era morta o no. Personalment, crec que mentre hi hagi gent que el parli (de fet és l'idioma oficial de la Ciutat del Vaticà, com bé dius a l'entrada) no és una llengua morta.

És curiosa l'evolució que ha fet el llatí, i la quantitat de períodes que ha tingut al llar de la història.

Molt correcte el arxiu multimèdia que has adjuntat.

Bona entrada Martina!
Carla Erra ha dit…
Bona entrada! El llatí és molt importat per aprendre l'origen de moltes coses. Tal com has dit, prové de l'indoeuropeu. Aquest fet expliqui que les llengües romàniques adoptin moltes semblances amb les llengües germàniques. Una curiositat és que el basc no prové de l'indoeuropeu. Això fa que sigui completament diferent a les altres llengües que l'envolten.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES