MINOS A LA DIVINA COMÈDIA
Per a situar-nos una mica, cal que sapiguem qui va ser el Minos. Bé doncs, Minos fou el mític rei de Creta, capdavanter de la civilització minoica. Avui dia apareixen grans dubtes sobre l'origen del seu nom, ja que no sabem si Minos era el seu propi nom o el nom que se li atribuïa al governant.
Si per alguna cosa podem saber qui és Minos i què el fa famós, és a causa de la quantitat de mites que es desenvolupen entorn seu, on destaquen el Laberint del Minotaure.
Si per alguna cosa podem saber qui és Minos i què el fa famós, és a causa de la quantitat de mites que es desenvolupen entorn seu, on destaquen el Laberint del Minotaure.
En aquesta imatge podem apreciar el Rei Minos duent a terme la seva feina com a governant de Creta
L'altre bloc a analitzar és el de La Divina Comèdia, escrita per Dant Alighieri. Aquesta obra literària és un poema medieval de la literatura italiana, on se'ns descriu l'estructura de l'infern, dividint aquest infern en 9 cercles on cada un té una temàtica diferent:
Retrat de Dante Alighieri
1- Limbe. En ell es troben tots aquells que no van ser batejats.
2- Luxúria. En aquest cercle es on apareix Minos jutjant a quin cercle ha d'anar cada condemnat. Apart es jutgen tots aquells sodomites i trastornats sexuals.
3- Gola. En aquest cercle Cèrber, el gos de tres caps d'Hades, devora als condemnats.
4- Avarícia. En aquest cercle trobem aquells que van desitjar tenir bens terrenals.
5- Mandra. Aquí hi ha tots aquells que en vida eren mandrosos.
6- Ira. Resideixen en la foscor més espessa de l'infern, tots aquells que tenien desitj de matar.
7- Enveja. Resideixen tots aquells que desitjaven tenir més del que podien tenir.
8- Supèrbia. Aquí resideixen els que es creien perfectes i que se sentien poderosos i com déus.
9- Cocit o lamentació. Aquí es jutgen tots aquells traïdors i és on resideix Llucifer.
Pintura on podem observar la forma piramidal invertida del que vindria a ser l'Infern de Dant, dividit en diferents cercles.
Un cop duta a terme aquesta introducció, ja ens podem centrar en parlar de la figura del Rei Minos a La Divina Comèdia.
El Rei Minos destacava per ser un excel·lent governant de Creta, per tant Dant li atorga un poder dintre l'infern de La Divina Comèdia com és el de jutjar les ànimes que arriben al segon cercle de l'infern.
Minos seu a l'entrada del segon cercle, que vindria a ser el començament de l'infern. Allà, Minos, jutja els pecats de cada ànima i li atribueix el seu just càstig, indicant el cercle al qual l'ànima ha de baixar. Per poder dir a l'ànima a quin cercle ha de baixar, Minos envolta el cos de l'ànima amb la seva cua de serp, donant-li tantes voltes com cercles ha de baixar. A vegades també parla, emet sons emocionals, brama, bufa i rebufa, per tal declarar a quin cercle ha de baixar l'ànima.
Per tant Dant li atribueix el poder de ser el Rei suprem de l'inframón, el que fa i desfà els càstigs de les ànimes. No deixem de banda tampoc el paper de Llucifer com a déu de l'Infern.
Dibuix on podem observar el Rei Minos assegut a l'Infern, jutjant algunes ànimes. També es pot observar el detall de la cua de serp.
Arnau Moret
1r Batx
Comentaris
Molt bona entrada :)