TROBALLES MEDIEVALS I ROMANES A LA PLAÇA DE CALDES DE MONTBUI

A la plaça de l'esglesia de Caldes estan fent obres. Això ha portat a que han quedat al descobert restes de tres estructures romanes i deu enterraments medievals. Tot i això l'ajuntament de Caldes assegura que les obres s'acabaran en el termini previst. L'arqueòleg Lluís Joan és l'encarregat de fer-ne el seguiment i de dirigir la feina.

Els enterraments, suposadament mediavals, no s'han datat encara definitivament. Dels deu que hi havia, només dos estan situats en un lloc afectat per les obres però s'escabaran durant aquesta setmana.

Plaça de Caldes, on s'han trobat les restes romanes i els enterraments.
(Fotografia treta del 9 nou)

De les estructures encara no se sap quina funció tenien. Se suposa que contenien líquids. Es creu que va ser el segle I d.C el darrer cop que es van fer servir. El que Lluís Joan pensa és que devien ser part d'unes termes, un conjunt de termes senceres o potser una factoria.

Informació treta del 9 nou.

Arnald Morató
2n Eso

Comentaris

oriol c ha dit…
Crec que el ajuntament de Caldes hauria fer algu perque no construisin als llocs amb aquestes estructures romanes i els deu enterraments mediavals, o podrien portarles a un museu per que les estudiesin
Joan R ha dit…
Jo crec que haurien de fer com a Barcelona, que hi facin un parc per a què la gent ho pugui veure. Però si no hi ha altre remei, que contruir-hi el edifici donç que ho facin, però que el terra del edifici sigui de vidre reforçat i transparent per a què es puguin veure les troballes romanes. Com tambè s'ha fet en algunes troballes a Barcelona.
Manon ha dit…
Sort que van començar les obres, sino potser no les haurien trobat mai les restes. Pero aixo que continui en peu la construcció, no sembla ser la millor opció. Ja veurem si construeixen al final.
Laia ha dit…
Segurament seguir construint no és el més indicat, qui sap si hi han més restes aprop? Però és lógic que l'ajuntament de Caldes intenti seguir els seus plans.
Si han de seguir construint, almenys crec que haurien d'estudiar a fons aquestes que han trobat: troballes d'aquestes no se'n fan cada dia.

Bona noticia!
Elii ha dit…
Jo estic amb els meus companys no crec que sigui el millor seguir construint perque crec que troballes roamanes no es troben cada dia i almenys si segueixen construint que primer les estudïn ven a fons.
Molt interesant aquesta noticia!
Mireia Cutura ha dit…
Amb aquestes obres l'ajuntament de Caldes ha fet una troballa molt interessant, ja que així podem saber més coses sobre els nostres avantpassats.Espero que aquestes obres s'allarguin per així poder treballar-hi més a fons.
oriol ha dit…
Tot i que segurament, parlant economicament, fos el millor per l'ajuntament de caldes seguir construint, deurien aturar la construcció i dirigir les obres a seguir la búsqueda de les noves restes trobades.
eva ha dit…
Jo crec que tendrien de conservar aquestes restes a Caldes pero la gent que ho vulgui veure. No tindrien que construir res a sobre però que se li fara. Jo crec que faria més interesant d'anar a Caldes sabent que hi ha aquestes restes.
Luisaa ha dit…
JO no construiria res a sobre, perquè un descobriment com aquest no es fa cada dia no?
Ho tindrien que deixar perquè la gent ho vegi.
Elena ha dit…
Aixó no s'hauria de fer de construir edificis a sobre, l'ajuntament de caldes esta ben equiocat, per lo menys que treguin les restes i les posin aun museu, aixó es lo minim que poden fer.
David ha dit…
Crec que ho haurien de fer en un lloc on hi habes mes espai i no molestesin als ciutadans. Llavors quan estigues acabat que u ensenyesin els ciutadans, per habeura si els agraden o no les troballes.
Adrián Prado ha dit…
Jo crec que no s'hauria de seguir construint, ja que segur que si segueixen escavan trobaran mes restes. Encara que es normal que l'ajuntamnet de Caldes volgui seguir els seus plans.
Anònim ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
mireia ha dit…
Que forts van aquests de 2n :)
Penso que construïr a sobre d'aquestes runes no és la millor opció :S
Elena ha dit…
Molt interessant Arnald!
És bo saber que en qualsevol lloc poden trobar restes romanes !!
Aviam si en troben moltes més!
Montse ha dit…
Gàcies Arnald per publicar la notícia. Caldes la tenim aquí al costat, podem visitar aquestes restes, i les termes.
Anònim ha dit…
Home, doncs això és bo! esperem que no construeixin a sobre, sense haver comprobat del tot si no hi queda res més. A part, ara amb la crisi, a lo millor se'ls i paren les obres per falta de pressupost i no s'acaba construint.
claudia ha dit…
Seria una pena que l'ajuntamnet de Caldes deixes continuar les obres, perque potser que hi hagin més restes a prop!
Molt bona notícia!
Laura ha dit…
Crec que els de l'ajuntament hauria de fer alguna cosa per conservar les restes i que la gent les pogues veure.
Killian Aubà ha dit…
jo no seguiria amb les obres, ja que és un descobriment molt important en la historia, no s'entroba cada dia unes restes arqueologiques, i amés són medievals i una vil·la romana.

Hi haurà moguda, ho veig a venir.
Judit ha dit…
Caldes a fet una bona troballa. Jo no deixaria construir ja que han trobat restes romanes. Ho si, no que fagin un edifici on es pugui veure aqestes restes.
Adrià ha dit…
Sort que van començar a fer obres allà, perquè sino no ho aurien trovat mai.
Aquí a la Garriga també ho auriem de provar perquè potsè que també hi ha més restes romanes a part de les canilla.
max ha dit…
Em sembla que en un cas així és més prioritari conservar i estudiar les restes, que no pas acavar les obres dins del termini i així posar en perill les restes.
Ousama ha dit…
Crec que tot aixo esta molt mal fet per què son restes que no es poden torbar en cualsevol lloc.
L'ajuntament voldra seguir amb als seus plans pero els habitants o la generalitat hauria de fer-hi alguna cosa perque no sigui posible.
Desi ha dit…
jo no crec que aixo estigui be, perque construir sobre de les ruines no esta molt be ja que la gent no ho podra veure-ho
Carla Solà ha dit…
La veritat, és que jo crec que no haurien de seguir les obres proposades, ja que són coses que haurien de ser guardades en algun museu, si més no per la meva opinió. Per tenir més clar si encara no se sap del cert, les haurien de investigar.
--XeXu-- ha dit…
Jo penso que podrien posar un terra de vidre molt gruixut i fort per aguantar bastant pes i en el vidre, al costat, posar informació de que tracta la troballa arqueológica.
Roger B. ha dit…
jo crec que es tindria que mantenir les restes
majka. ha dit…
Aquest és un tema que podria esdevenir fàcilment un debat. Aquí a badalona, amb les termes romanes, van deixar.les tancades amb vidres, per protecció, i així tothom les pot veure des de fora, però sempre, en qualsevol tema hi ha defractors.

Què fer amb les restes
arqueològiques que van apareixent? és una molt bona pregunta de difícil resposta si volem unanimitat, ja que com bé sabeu les coses que no generen diers, no solen estar ben vistes, ni ben cuidades en la nostra societat.

Aquí a la meva ciutat, hi ha zones que ningú fa obres, ni les farn, perquè saben que si aixequen una sola pedra sortiran mil coses, i jo em pregunto: per què ningú no les aixeca a veure què hi ha? són diferents maneres d'entendre l'urbanisme i en aquest sentit hi ha molts punts de vista i millons d'idees!
Joan Giralt ha dit…
Sense cap mena de dubte s'han de conservar les restes. Estic segur que trobaran la manera dd fer-ho.
Gràcies per la notícia Arnald.
Nadia ha dit…
Jo crec que no s'hauria de construir a sobre i si volen construir, com a minim, que les portin a un museu.
Molt interesant la noticia Arnald.
beeRtaa ha dit…
mira'ls com es posen enseguida amb la feina :) aixó bona generació :).
un petonet i bona noticia, que ens fas saber que en llocs inesperats es poden trobar coses sobre el pasat.
Judith ha dit…
Des del meu punt de vista crec que Caldes no hauria de seguir amb les obres perquè crec que aquestes troballes no es fan cada dia, axí que les obres planejades les haurien de parlaitzar per investigar aquesta troballa.
Perquè de obres ja s'en fan cada dia

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES