ELS AMFITEATRES ROMANS

En l'actualitat trobem moltes ciutats que pertanyien a l'Antiga Roma que tenen restes d'amfiteatres. Avui en dia es poden visitar a nivell turístic i s'utilitzen per fer espectacles com concerts, obres de teatre, per fer festes populars entre d'altres, però què eren i per a què servien a l'època dels romans?

Els amfiteatres romans eren uns edificis normalment de forma oval on es representaven espectacles violents: lluites de gladiadors (ludi o munera), enfrontaments navals (naumaquiae), exhibicions i cacera d'animals exòtics (venatio), execucions de presoners (vivicomburium)...

   Amfiteatre Nimes, França

Es trobaven a les ciutats romanes més importants. Els primers van ser construïts amb fusta, després amb pedra i més tard amb formigó. Estaven formats principalment per tres parts: 

- Pista o arena: És la part central de l'amfiteatre normalment cobert de sorra on es representaven els espectacles.

- Soterrani o fossae: Es trobava sota l'arena. Hi havien els magatzems per guardar decorats, les habitacions pels lluitadors i les gàbies pels animals salvatges. Solia estar fet de fusta i tenia unes rampes perquè les feres poguessin pujar a la pista. El soterrani solia estar cobert per taulons de fusta perquè no quedés a la vista del públic.

-Graderia o cavea: Estava separada de l'arena per uns murs anomenats pòdiums i normalment l'envoltaven. Era on els espectadors se situaven per veure els espectacles i estava formada per un conjunt de galeries amb volta que la sostenien i unes escales i accessos que permetien accedir als diferents nivells anomenats uomitoria. Aquestes, estaven dividides horitzontalment amb passadissos circulars i zones diferenciades de seients segons les classes socials. En les primeres files hi seien els personatges importants de la comunitat (imma cavea) després hi havia els seients de la plebs romana (media cavea) i a la part superior era on seien les classes més baixes i les dones  (summa cavea). A les graderies hi havia una o més tribunes reservades per la gent important com l'emperador. 

          Esquema parts amfiteatre romà 

Els amfiteatres eren espais descoberts i amb molta capacitat d'espectadors (normalment entre 15.00 i 25.000 encara que algunes podien arribar a 50.000 com el Coliseum de Roma).  Els més importants disposaven d'una terrassa amb tendals (velarium) sobre un pal per protegir-se de la pluja i el sol i,  també d'arenes inundables per celebrar les naumàquies. 

És important no confondre l'amfiteatre romà amb altres construccions com el circ i el teatre romà. El teatre tenia una forma semicircular amb una cauea on si asseien els espectadors i a baix hi havia el scaenae, l'escenari on es representaven principalment obres teatrals clàssiques. El circ era un edifici molt diferent amb forma d'anella on els romans feien les curses de carros amb cavalls.

      Diferència d'estructures de construccions romanes

Aproximadament s'han trobat unes 220 restes d'amfiteatres romans repartits pel territori on s'havia estès l'imperi romà (actual Itàlia, França, Espanya...). Els més importants són: el Coliseum de Roma, Arena de Verona, l'arena d'Arles i l'amfiteatre de Nimes. A Catalunya destaquen les restes d'Empúries i sobretot l'amfiteatre de Tarraco que es conserva en força bones condicions.

COLISEUM DE ROMA
Situat al centre de la  ciutat de Roma, és l'amfiteatre més gran i més ben conservat que hi ha al món. Va ser construït per ordre del rei Vespasià entre els anys 72-80 dC tot i que la va acabar el seu fill Titus. La construcció d'aquest es va finançar amb el botí que es va aconseguir durant un assalt a Jerusalem i va ser construïda per presoners jueus que feien les feines més dures mentre que un grup d'artistes romans professionals com pintors, constructors i enginyers dirigien l'obra i en feien els detalls. També és conegut com l'Amfiteatre Flavi i és  reconegut com una de les set meravelles del món degut el seu bon estat de conservació.

Coliseum de Roma, Itàlia

AMFITEATRE DE TARRACO
És un amfiteatre amb una capacitat d'uns 12.000 espectadors construït molt a prop del mar, fora de les muralles de l'antiga ciutat de Tarraco (Tarragona). Va ser construït al segle II d.C sota les ordres de l'emperador Elagàbal a Tarraco que ja tenia un circ i un teatre romà. És una construcció més petita que el Coliseum de Roma i no està en tan bon estat de conservació.

      Amfiteatre de Tarraco, Catalunya

Si voleu descobrir altres amfiteatres d'arreu del món, podeu mirar aquest vídeo on ensenya  fotografies i explica curiositats d'altres amfiteatres romans.


Gil Claramunt
4t ESO

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Gil. Expliques molt bé les característiques de l'amfiteatre romà i també ho fas d'una manera clara i entenedora. Només voldria afegir que durant la llarga construcció del Colosseu romà van morir milers d'esclaus jueus. Ja que en aquells temps no tenien els mètodes de construcció que tenim en l'actualitat. Finalment quan es va inaugurar 8 anys després, l'any 80 dC, es va organitzar una festa que va durar 100 dies, que consistia que durant 100 dies es van fer lluites de gladiadors, amb animals, navals,... cada dia. El resultat va ser la mort de milers de gladiadors i animals.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES