L'ESTÀTUA DE ZEUS

L'Estàtua de Zeus va ser una escultura bastant gran obra de l'escultor grec Fídies. Aquell monument estava situat en la ciutat d'Olímpia (Grècia).  Va ser considerada unes de les set meravelles de món antic, acompanyada del Colós de Rodes, que desafortunadament, va ser destruït durant el segle V dC. Podem saber de la seva existència gràcies monedes i escrits històrics antics. Amb aquesta entrada explicarem com era aquell monument i la causa de la seva desaparició.   


Júpiter Olímpic o l'art de l'escultura Antiga, anònim   

L'ORIGEN DEL MONUMENT 

Tot comença amb Fídies on l'any 437 aC va ser exiliat d'Atenes i es va dirigir cap a la ciutat d'Olímpia per entendre l'encàrrec als propietaris del santuari de Zeus. Fídies havia de començar a esculpir l'estàtua de Zeus on temps després seria unes de les set meravelles del món.  Per aquelles dates ja havia esculpit escultures importants i cèlebres, com per exemple, la famosa escultura de quasi 10 metres de la criselefantina d'Atena Partenó. Amb aquelles obres s'havia convertit en el millor escultor d'aquella època. 

Fídies havia estat escollit per fer una estàtua amb la imatge de Zeus, a l'interior del temple dòric. Fídies va tenir la idea d'una imatge de Zeus assegut al seu tron perquè si ho feia de parat hagués mesurat aproximadament uns 18 metres. 



Retrat de Fídies, autor anònim 

ASPECTE DE L'ESTÀTUA 

Finalment, l'estàtua va ser acabada l'any 430 aC aproximadament. L'estàtua mesurava uns 13 metres d'alt i tallada amb ivori i or en algunes parts de monument com el vestit. L'estàtua estava implantada sobre una base de marbre d'1 metre d'alçada. 

Per Fídies era tot un repte construir aquest monument, ja que havia que tenir en compte amb tant material que utilitzava i les dimensions que feia servir perquè càpigues dins del temple. L'estàtua només es podia mirar en una certa distància perquè unes pantalles decorades impedien apropar-se a l'estàtua.

Fídies va ser-hi un dels primers a treballar amb ivori amb tan gran escala, ja que aquesta tècnica, que no era gens fàcil, exigia un domini del treball en metall i fusta.  


L'estàtua del Zeus Olímpic 
  
DESTRUCCIÓ

Desgraciadament, el final del segle IV dC. Els cristians van prohibir qualsevol classe de culte pagà. De manera que el santuari d'Olímpia va quedar buida i es van deixar de celebrar els jocs olímpics. Però encara l'estàtua no va perdre la seva admiració, així que el van traslladar a Constantinoble (Istanbul). No se sap com el van traslladar.  

Desafortunadament, va haver-hi un terrible incendi a la ciutat el 462 dC que va destruir la cèlebre obra de Fídies, de la qual no van poder fer cap còpia. Però gràcies a les nombrosos textos antics sabem de la seva existència.

A baix us deixo un vídeo que ensenya amb més detall les seves curiositats i característiques d'aquest majestuós monument: 


Lucas Torres
4t ESO

Comentaris

Angie Soto ha dit…
Bona entrada! M'ha agradat el vídeo i la manera d'explicar. No coneixia aquesta estàtua, i encara que sigui conscient de que n'hi deuen haver moltes, m'ha sorprès la informació. Bona feina!
Laura Font ha dit…
Entrada molt interessant, mai havia sentit a parlar d'aquesta escultura, i gràcies a aquesta entrada l'he pogut descobrir, se'm fa estrany que no la coneixes, ja que com ve es diu a l'entrada és una escultura molt important i molt valorada en aquella època, m'agradaria saber si l'escultor d'aquesta obra va fer més escultures d'aquest tipus amb altres divinitats. També voldria saber quines escultures rellevants van desaparèixer a causa del tràgic incendi
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! No sabia res sobre aquesta estàtua i amb aquesta entrada he pogut obtenir bona informació. És mol interesant el treball que a fet l'escultor fídies per poder fer aquesta escultura i que fos tant famosa. No m'esperava que una escultura tan famosa es pogués haver destruït tota.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant! No n'havia sentit mai a parlar abans així que és sorprenent aprendre sobre aquesta escultura. Em resulta fascinant imaginar com devia ser aquesta estàtua la seva presència imponent dins del temple. Segons s'esmenta en l'entrada, nomes es podia veure des d'una certa importància. Aquesta informació ens ajuda a comprendre com l'art i l'arquitectura estaven estretament relacionats en l'antiguitat creant espais impressionants i fascinants per les representacions dels déus. També s'ha dir que és una llàstima que l'estàtua de Zeus hagi estat destruïda i no hagi sobreviscut fins als nostres dies.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES