AUSA ROMANA

Ausa és l'antic nom de la ciutat de Vic, aquest nom li va posar Ptolomeu i així ho esmenta en la seva Geographia del segle II d.C, juntament amb altres ciutats que ell denomina com ausetanes: Gerunda (Girona) i Aquae Calidae (Caldes de Montbui). Molt dels autors clàssics com poden ser Aviè, Estrabo, Tit Livi, expressen la gran importància de la ciutat romana d'Ausa en el conjunt del poblament romà de Catalunya. Les fonts històriques antigues ens diuen que en aquesta plana vivia un poble preromà dels ausetans, diverosos habitants que pertanyien a la tribu Galèria.

El model de ciutat que presentava Ausa romana és el d'un municipium; això significa que ja existia com a població indígena (Ausetani) abans de l'arribada, després es va incorporar a l'administració de Roma. 

PERQUÈ VA SER TANT IMPORTANT? 

Ausa va ser molt important perquè hi confluïen els eixos de comunicacions prepirinencs amb la Via Augusta, això servia per transportar tropes i controlar militarment tot l'espai geogràfic que estava el seu abast.                                      De fet la ciutat romana d'Ausa ocupava el centre d'un gran territori romanitzat; es tracta d'un petit nucli instal·lat al petit turó on avui està situat el temple romà i l'església de la pietat, molt a prop don s'ajuntevan dos rius, que eren el Mèder i el Gurri.



EL TEMPLE ROMÀ:  

El temple era un element bàsic de qualsevol ciutat romana, és l'exemple més complert de temple romà que s'ha torbat a Catalunya. Actualment el temple romà està situat el carrer Pare Xifré al costat de la plaça de la pietat. Va ser construït entre l'última dècada del segle I i els inicials del segle II i va ser inspirat per els temples grecs, però amb característiques pròpies que el fan diferent, durant l'imperi tot i que la idea de construir-lo va ser durant la república, no se sap amb seguretat a quina divinitat va ser dedicada però moltes investigacions apunten que anava dedicat Tríada Capitolina (Júpiter, Juno i Minerva). El temple anteriorment tenia una altre funció, el segle XVI va ser el graner i presó dels comptes d'Osona els Moncada. L'any 1882 van demolir una part d'aquesta edificació i s'hi va descobrir les restes del Temple Romà. Les restes més importants del temple romà no es troben a la part alta de la ciutat sinó el voltants del nucli antic on hi van haver-hi les primeres uillae.

Actualment el Temple Romà de Vic és la seu del Patronat d'Estudis Osonencs i un dels edificis més emblemàtics de la ciutat; també s'usa com a galeria d'exposicions i és un espai per actes culturals diversos. Visitar el Temple Romà és una introducció excel·lent a l'urbanisme d'una ciutat romana, el monument va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. 

 

     El Temple Romà de Vic                                           Detall d'un capitell

Si voleu tenir més informació sobre el Temple Romà ús deixo un vídeo on podeu obtenir informació extra:                                                                                              



Laura Font 
4t ESO 

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
M'he sorprès molt amb aquesta entrada. No en tenia ni idea de que Vic abans es deia Ausa. Esta completament perfecta la informació que has posat, una entrada súper interessant. En aquesta entrada he aprés moltes coses que jo no sabia res. M'ha encantat.
Bassma Boukilou ha dit…
M'ha agradat aquesta entrada ja que s'avia alguna cosa però he adquirit més coneixement que mai he escoltat d'ella. M'ha ajudat molt saber més coses sobre el temple romà.
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada! Jo tampoc sabia que Vic es deia Ausa antigament. Es una informació molt important ,ja que, poca gent sap d'aquest tema i saber més de una ciutat on molts de nosaltres vivim avui en dia es una informació molt rellevant per a tots.
Edurne Ruiz ha dit…
Molt bona entrada! Crec que pot arribar a ser una informació essencial per als habitants de Vic tant per cultura general com per poder aprendre més història de la seva ciutat. Trobo molt interessant l'ús que se li dona ara al temple.
Irene Altés ha dit…
M'ha resultat molt interessant llegir sobre el temple romà de Vic. Tinc constància de que a partir del nom "Ausa" amb el gentilici "asueta/na", va sorgir el nom de la nostra comparca "Ausona" i finalment "Osona", tal i com la coneixem ara.
Angie Soto ha dit…
Quina bona entrada Laura! Té molta informació que s'enten molt bé sobre un tema molt interessant. Trobo que está molt ben fet i es molt entretingut de llegir, bona feina!
Lucas Torres ha dit…
M'he sorprès la cantidad de informació que porta aquesta entrada. Es bastant curiós que Vic encara té uns dels monuments mes important fet per els romans.
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona feina! La veritat m'ha agradat molt la teva entrada i he après molt. No en sabia res sobre aquesta història, sent tan propera a nosaltres i pertanyent al nostre lloc de procedència. Se'm ha fet molt lleuger de llegir ja que està molt ben explicat, has explicat coses molt interessants i has aportat molta informació. Molt bon treball Laura.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES