EL DRET ROMÀ

 A l'Antiga Roma el dret era una part molt important, per tal de fer una convivència més amena a través de diferents lleis i normes i així tenir una bona vida en comú, és a dir en societat, ja que abans de la invenció del dret era molt complicat poder conviure sense que tothom complís unes normes.

El dret romà el coneixem avui en dia com les normes jurídiques, que pertanyien a la vida i es activitats dels ciutadans de l'Antiga Roma, durant el temps que va durar l'imperi (743 a.C, fins al 476 d.C).

Aquestes normes van estar en vigor fins l'any 1453, quan va caure l'imperi bizantí.

L'imperi va estar regit per diferents normes que ja començaven a desenvolupar temes com, les herències, relacions familiars, temes comercials entre d'altres.

El dret romà estava compost per una sèrie de institucions.

El símbol de balança representava la justícia, i ja tenia aquest significat de justícia en molts llocs com Egipte o el judici de Osiris. 

La dama cega de la justícia, Gustavo Mirabal Castro
 

RECULL DE NORMES

La primera norma seria la Llei de les Dotze Taules que va ser el primer i l'únic codi de lleis fins el temps de Justinià I. Aquest recull de lleis conforme passaven els anys s'anava tornant més complexa i s'hi diferenciaven dues parts:

    - L’ius publicum (dret públic): Defensava els drets i les obligacions davant les          relacions amb altres estats i d'avant del propi estat.

     - L’ius privatum (dret privat): Regulava les relacions entre persones.

La Llei de les Dotze Taules va establir la igualtat entre ciutadans davant la llei, excloent els esclaus i els pobles vençuts.

Avui en dia el dret romà ha tingut gran repercussió en lleis actuals, això si, avançant i adaptant les normes als diferents temps i societats. Té gran influència en els àmbits polítics, socials o econòmics.

Això ve de que els romans sempre buscaven la forma més justa de solucionar les coses, sense complicacions ni excepcions.

Una petita diferència que podem trobar amb el dret romà i el dret actual, es que els romans excloïen a col·lectius d'aquells drets humanitaris, però en el dret actual tot ésser humà es igual davant la llei. 

A continuació us deixo un petit Slide on podeu acabar de complementar la informació sobre el dret romà.

Laia Bardolet
1r Batx

Comentaris

Molt bona entrada Laia, deixa'm afegir que el dret romà t´é 3 principis: -viure honestament (honeste vivere) -no fer mal a ningú (Alterum non laedere) - Donar a cadascú el que es mereix (Suum cuique tribuiere)
Justie Anaman ha dit…
Una entrada bastant important i original. Deixa'm afegir que la manera que succeeixen els procediments d'avui en dia ho hem agafat dels romans. Abans també hi havia una visita preliminar on el magistrat decidia si era un cas o no. En cas que sí, es representarien proves i testimonis.

Cada vegada veiem com els roman ens influeixen!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES