PEGÀS

Pegàs és un dels personatges més coneguts de la mitologia grega, i se’l descriu com a un cavall alat i de color blanc.

Recipient de ceràmica on surt representat Pegàs, fet entre el 480-460 a.C, és anònim i el van trobar a Sicília

Era fill de Posidó i de medusa, i segons Hesíode, va néixer del cap de medusa quan Perseu li va tallar el cap, molt a prop del mar, i quan la seva sang va entrar en contacte amb l’aigua, també va néixer el seu germà, que és el gegant Crisàor. 

El nom de pegàs ve de la paraula grega pagé, que significa "deu".

Ha sigut representat en moltes ocasions diferents, per la qual cosa, no només el coneixem per els llibres o la miologia, sinó que hem pogut veure recreacions seves en diverses pel·lícules o sèries.

Pegàs tenia moltes habilitats diferents, entre elles, volar, fer rajar aigua per allà on passés o ser indomable. Aquestes habilitats tenien interessats a molta gent, i un d’ells era Bel·lerofont (fill del rei Glauc de Corint), qui el va voler durant molt de temps i, fins i tot, va organitzar vàries expedicions per a capturar-lo.

  • BEL·LEROFONT I PEGÀS

Iòbates, Bel·lerofont, Pegàs i Atena, 1829 Aleksandr Andréyevich

Bel·lerofont es va esforçar molt per poder aconseguir-lo, i Atena, al veure que no ho aconseguia, li va donar una brida d’or perquè pogués aconseguir domar-lo,  i gràcies a la brida, Bel·lerofont i Pegàs es van unir molt,  i van aconseguir derrotar a molt enemics, fins i tot van poder derrotar a la Quimera.

Amb el pas del temps, Bel·lerofont es va anar tornant cada vegada més conegut, fins al punt que es volia tornar un déu, i així poder anar a l’Olimp juntament amb Pegàs. 

A Zeus no li va agradar aquesta idea, i va fer que Pegàs fos picat per un insecte. Quan l’insecte  el va passar, Pegàs es va començar a agitar i va tirar a Bel·lerofont al al terra.

Aquesta història va acabar amb Zeus nomenant Pegàs portador del tro i el llamp, els quals són dos dels seus símbols més importants, i a part d’això, el va convertir en una constel·lació i li va demanar que fos el conductor del carruatge d’Aurora.

         Constel·lació de Pegàs.

A continuació us deixo un vídeo on explica més coses sobre Pegàs:

Clàudia Dot
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt! Una curiositat és que, en la mitologia grega, els grifs son els enemics naturals d'aquestes criatures. Quan estan en un combat, el pegàs té l'avantatge que vola amb més rapidesa que el grif per cansar-lo.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt, deixem afegir que, tot i que normalment se'l representa amb pèl blanc, en algunes versions el mostren amb un color negre.
Núria González ha dit…
M'ha captivat molt, però deixem afegir que, tot i que el Pegàs va ser a la mitologia grega el podem trobar en altres religions. Aquest se'l relaciona amb els déus o esperits,a més diuen que els cavalls alats poden conduir les ànimes en el més enlla, el cel o l'infern.Tanmateix i per acabar posteriorment, a l'edat mitjana, els cavalls alats eren un símbol de coneixement.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES