L'ADULTERI
L'ADULTERI
Tristany i Isolda, Edmund Blair Leighton |
ORIGEN ETIMOLÒGIC
Sussanah acusada d'adulteri, Antoine Coypel |
L'ADULTERI A LA SOCIETAT ROMANA
Tot i que les dones de la societat romana tenien més llibertats que les dones de l'època medieval o moderna, seguien tenint grans desigualtats causades pel gènere. Una de les desigualtats més remarcables és el càstig per l'adulteri.
Lawrence Alma Tadema |
Si la dona havia engendrat un fill i havia estat infidel la situació es complicava en gran mesura perquè hi havia una incertesa i desconfiança sobra la legitimitat dels hereus, això feia que es el sentiment de por de cometre commixtio sanguinis (la barreja de sang amb una persona aliena a la família), que trencava amb la tradició familiar.
CÀSTIGS PER ADULTERI
Els càstigs considerats per a una criminal adúltera van tenir tres etapes, seguint doncs les etapes de Roma: una monàrquica, una republicana i una imperial.
Càstigs monàrquics:
A la roma monàrquica, l'adulteri podia ser motiu de la mort de la dona, especialment si aquesta era atrapada a l'acte, però el conflicte es solia solucionar amb un "tribunal domèstic", per poder tenir diferentes opinions de com es podia castigar a la ara considerada impura.
Càstigs republicans:
A la roma republicana es creia que una infidelitat era un conflicte entre home i dona, per tant es considerava privat. El càstig era pensat i executat per el marit o el pare.
Càstigs imperials:
Durant el període imperial, l'emperador August s'encarrega de per que l'adulteri sigui jutjat per l'estat. Per eradicar aquesta pràctica es van crear diverses lleis com la Lex Iulia de adulteriis, a on es criminalitzava la infidelitat i s'especificaven càstigs per a cada tipus d'adulteri comès (sigui: incest, pedofília, en orgies etc). Alguns dels càstigs establerts podien ser tant maquiavèl·lics com l'exili a una illa.
Comentaris