ELS ÀPATS ROMANS
Els romans realitzaven tres o quatre àpats al dia. Menjaven una mica de tot, excepte carn que menjaven els dies de festa. Normalment la carn era de llebre o de conill, també sabien fer embotits, conservar la carn, assecant-la i salant-la.
Durant el dia a primera hora esmorzaven i menjaven una mica de pa, ous, hortalisses, olives i vi o mel.
El segon àpat era el dinar, un àpat senzill que ja no calia parar la taula i ni rentar-se les mans, el menjar era fred i ràpid. Un cop havien dinat feien la migdiada.
I l'últim àpat era el sopar, que era més especial. Abans de sopar la família s'havien de dutxar, un cop dutxats es reunien al voltant de la taula i feien la cerimònia i sopaven. El menjar se solia ser plats de verdures, cereals, ous, llegums, carn, peix i les postres: dolços i fruita.
Els productes bàsics que usaven els romans
A l'època dels romans usaven productes bàsics com nosaltres, com el pa, la mel, el vi, la sal i el "garum".
On, com i amb qui menjaven
Quan hi havia algú que se n'anava a casa d'una altra persona portava el seu propi esclau per fes els seus serveis.
Quan menjaven tenien una postura molt estranya perquè estaven estirats sobre el costat esquerre mentre la mà dreta era lliure per poder menjar. El menjador es deia triclinium perquè eren tres llits i al mig tenien una taula quadrada. Però amb el temps la tauleta es va anar fent rodona i els tres llits es van forma amb un llit de forma de mitja lluna. Les dones menjaven amb els seus marits, però els esclaus només podien menjar els dies de festa amb els seus amos.
Eines romanes utilitzades per menjar
Durant el dia a primera hora esmorzaven i menjaven una mica de pa, ous, hortalisses, olives i vi o mel.
El segon àpat era el dinar, un àpat senzill que ja no calia parar la taula i ni rentar-se les mans, el menjar era fred i ràpid. Un cop havien dinat feien la migdiada.
I l'últim àpat era el sopar, que era més especial. Abans de sopar la família s'havien de dutxar, un cop dutxats es reunien al voltant de la taula i feien la cerimònia i sopaven. El menjar se solia ser plats de verdures, cereals, ous, llegums, carn, peix i les postres: dolços i fruita.
La cena d'una família |
A l'època dels romans usaven productes bàsics com nosaltres, com el pa, la mel, el vi, la sal i el "garum".
On, com i amb qui menjaven
Quan hi havia algú que se n'anava a casa d'una altra persona portava el seu propi esclau per fes els seus serveis.
Quan menjaven tenien una postura molt estranya perquè estaven estirats sobre el costat esquerre mentre la mà dreta era lliure per poder menjar. El menjador es deia triclinium perquè eren tres llits i al mig tenien una taula quadrada. Però amb el temps la tauleta es va anar fent rodona i els tres llits es van forma amb un llit de forma de mitja lluna. Les dones menjaven amb els seus marits, però els esclaus només podien menjar els dies de festa amb els seus amos.
Eines romanes utilitzades per menjar
- Les culleres, en aquella època les utilitzaven molt.
- Els esclaus tallaven el menjar en petits talls amb ganivet.
- No hi havia forquilles.
- Menjaven amb els dits.
Les culleres romanes |
Aquí us deixo un power point:
Martina Vilar
4t ESO
4t ESO
Comentaris
He estat investigant una miqueta i he trobat que l'esmorzar o el primer àpat que feien l'anomenaven ientaculum. El dinar o el segon àpat prandum i finalment el dinar o el tercer àpat la cenae.