ELS PENTINATS ROMANS

Els pentinats romans eren una acció rutinària per a les dones, ja que cada dia hi dedicaven una estoneta a pentinar-se bé. Aquests van anar variant al llarg del temps gràcies a la llarga durada de l'imperi romà i a la influència que va anar rebent d'altres pobles que anaven conquerit o bé dels que tenien més a prop. 

Primerament s'utilitzaven pentinats més simples, però al llarg del temps aquests es van anar complicant. Fins i tot, van arribar al punt que qualsevol dona que tingués un nivell econòmic alt tenia que tenir a la seva disposició una Ornatrix. La qual s'encarregava de pentinar-les durant hores i hores, exercir d'esteticista i assessorar la seva imatge. 

També podem veure que es pentinaven d'una forma depenent de la seva situació. És a dir, les dones que no estaven casades es pentinaven senzillament amb els cabells recollits en un monyo sobre el clatell. I les dones que estaven casades solien adoptar pentinats més difícils com el pentinat de les sis trenes (un molt famós de l'època). Aquestes com hem dit abans, necessitaven tenir una Ornatrix a disposició.

Durant un determinat moment de l'època es va posar de moda les cabelleres rosses, i moltes dones utilitzaven perruques o be s'intentaven tenyir els cabells per tal de tenir-la d'aquest color que tant marcava tendència. 

Més tard, a partir de l'època republicana les dones romanes es van començar a cuidar més. I pensaven que la seva bellesa externa representava el paper que exercien com a guardianes de la seva casa. 

Ara us esmentaré la sèrie de pentinats que s'utilitzaven en la època:

- El pentinat d'Octàvia. Aquesta va ser una de les dones més respectada i admirada per representar les virtuts femenines romanes. El pentinat consistia en una mena de tupè a sobre del front i una trena recollida en un monyo al clatell, i es col·locava per sobre de la base del crani. La resta del cabell anava molt tens i enganxat al crani, com un casquet.


Pentinat d'Octàvia
- El pentinat de la filla d'Octàvia: Antònia Menor. Podem observar que pren com a model el pentinat grec, on es pentinava el cabell amb una ratlla al mig i es feia un monyo semicircular a la base de crani.



- El Pentinat de Lívia (esposa d'August). En ser una dama tan poderosa el seu pentinat no va tardar en imposar-se en la moda romana. Consistia en el front i els laterals del cabell ondejats i recollits en un monyo a la nuca. I al front s'hi posaven un rulo per aconseguir un tupè perfecte.



- El pentinat de Júlia Flàvia (filla de l'emperador Tito). Aquest pentinat durà gran part de l'època, i era conegut com a "niu d'abelles". Era un pentinat trenat i una mena de tupè fet amb rínxols. Aquests rinxols quedaven voluminosos sobre el front fent un efecte com de casc. I la resta del cabell es recollia amb trenes cap enrere on es feia una mena de monyo. 



- El pentinat de Júlia Domna (esposa de Sever). Aquesta va posar de moda les perruques, les quals tenien una forma molt estranya, ja que la massa de cabells bastant buida estava separada per una ratlla al mig i després es repartia en àmplies ones. Aquest se'l va anomenar "pentinat casc" i va ser el més utilitzat per les emperadrius i dames d'alta societat.


I si us han agradat aquests pentinats, aquí us deixo un vídeo on podeu aprendre a fer-ne alguns d'ells:



Melina Maschio
1 Bat

Comentaris

Unknown ha dit…
Molt bona entrada, aquest tema per mi ha estat curiós, ha estat molt ben explicat, ben estructurat i amb unes imatges molt ben escollides.
Per cert! el vídeo esta molt bé però el trobo una pèl llarg.
Anònim ha dit…
Ha estat tot plegat molt interessant. Qui ens ho havia de dir que les dones de llavors eren tan curoses o més amb els pentinats que ara! Tot i així, hi ha alguns pentinats un pèl massa exagerats, que poques dones s'atrevirien a dur...
Unknown ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada i veure alguns pentinats diferents, més elaborats o menys i molt significants pels romans. Espero que després d'haver vist el vídeo sàpiga imitar-ne algun jajaja!!
Martina Vilar ha dit…
Quins pentinats més xulos que feien, són molt originals. M'ha agradat molt aquest article.
Com veiem podem trobar pentinats molt diferents als nostres, però també en trobem de semblants, pel què he pogut veure en diferents fotos d'altres entrades també, anaven normalment amb el cabell recollit.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES