ELS PENTINATS FEMENINS ROMANS

Durant la història de Roma, la moda femenina a l'hora de vestir no va canviar gaire durant els segles, a diferència de les tendències del cabell, que eren una de les coses a les que la dona es dedicava rutinàriament. Òbviament, els pentinats van anar progressant de més simples a més elaborats, i les emperadrius i les dones de la reialesa romana van ser preses com a model, i els seus pentinats marcaven la tendència. 

Normalment, les dones que no estaven casades es pentinaven senzillament, tot recollint-se els cabells en un monyo sobre el clatell, amb trenes o bé amb una cua. Un exemple el podem veure en la jove Lígia, interpretada per Deborah Kerr en la pel·lícula Quo vadis?

Deborah Kerr amb el pentinat romà 
Un exemple d'un pentinat amb un monyo
Un cop casades, solien adoptar el pentinat sex crineres (sis trenes), que també portaven les vestals. Tots aquests pentinats necessitaven les mans d'esclaves expertes, a part de material com agulles, rets... Les ornatrix eren les professionals de la bellesa femenina. Exercien d'esteticista, assessora d'imatge i perruquera. 


Pentinat sex crineres que porta una Vestal
Dibuix que mostra ornatrix pentinant a la seva senyora
A partir de l'època republicana, les dones es van començar a cuidar més, ja que creien que la seva bellesa externa havia de fer honor al paper que jugaven com a guardianes de la seva llar. 

El primer pentinat que va néixer a finals de la República va ser el pentinat d'OctàviaOctàvia va ser una de les dones més prominents de la història romana, respectada i admirada per representar les virtuts femenines romanes tradicionals. El seu pentinat es va fer molt popular a Roma i va ser imitat per les dones del seu temps.
Pentinat d'Octàvia. 
Consistia en una mena de tupè a sobre del front i una trena recollida en un monyo al clatell, amb forma semicircular i que es col·locava per sobre de la base del crani. La resta del cabell anava molt tens i enganxat al crani, com un casquet. 

Un segon pentinat semblant a l'anterior és el que portava la filla d'Octàvia, Antònia Menor. Podem observar que pren com a model el pentinat grec, on es pentinava el cabell amb una ratlla al mig i es feia un monyo semicircular a la base de crani. 

Pentinat d'Antònia Minor
També hi havia el pentinat de Lívia, esposa d'August. En ser una de les dames més poderoses, el seu pentinat no va tardar en imposar-se en la moda de Roma. Consistia en el front i els laterals del cabell ondejats cap endins i recollits en un monyo a la nuca. Al front s'hi posaven un rul·lo per tal d'aconseguir un tupè.


Pentinat de Lívia
Posteriorment, durant els set anys que va durar l'època Flàvia, del 69 dC al 96 dC,  la moda en el cabell femení va passar per diversos estereotips. El que més va destacar va ser el conegut com a "niu d'abelles", que va fer popular a Júlia Flàvia, filla de l'emperador Tito



Era  un pentinat trenat i amb una mena de tupè fet amb rínxols.  Aquest conjunt de rínxols quedava voluminós sobre el front fent un efecte com de casc. La resta del cabell es recollia en trenes cap enrere on es feia una mena de monyo.

Júlia Flàvia
Aquest pentinat va anar evolucionant mentre augmentava la quantitat i l'altura dels rínxols, passant a formar una mitja esfera anomenada orbis. Els rínxols es subjectaven al cabell amb una diadema. 



Evolució del pentinat de Júlia Flàvia








El gust pels rínxols es va seguir mantenint anys després, tal i com podem veure en bustos que es conserven de l'època de l'emperador Trajà, pertanyent a la dinastia Ulpio-Aelia, que va estar al poder des del 96 al 192 d. C.


Marciana, germana de Trajà
En l'època de l'emperador Sever, la seva esposa Júlia Domna va posar de moda les perruques, les quals tenien una forma molt peculiar, ja que la massa de cabells, bastant buidada, estava separada per una ratlla al mig i després es repartia en àmplies ones. A aquest estil de pentinat se'l va anomenar "pentinat casc" i va ser el més utilitzat per les emperadrius i dames d'alta societat.


Júlia Domna

Per a més informació sobre l'estètica romana podeu consultar aquesta web o bé aquesta presentació:


Laura Canadell
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Hola! Mai hagués pensat que en Roma, depèn si estaves casada o no, portaves un pentinat o altre, sempre pensava que feien pentinats que volien. També gràcies el SlideShare he vist que en aquella època, anaven molt avançats amb la cosa de la bellesa i cuidament del cos.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES