ARIADNA I EL LABERINT DEL MINOTAURE


Ariadna és la filla del rei Minos i Pasífae de Creta.

Laberint de Creta
El rei, tenia el minotaure (monstre que tenia cos d’home i cap de toro) tancat en el seu laberint i el qual havien d’alimentar amb gent cada nou anys. El tercer cop que els atenencs van haver de lliurar gent al minotaure, Teseu fill de Egeu, rei d’Atenes s’ofereix a anar al laberint i matar al minotaure, però no era tan fàcil com anar-hi, matar-lo i marxar sinó que sortir-ne del laberint era gairebé impossible ja que d’ell no se’n podia escapar. 

Ariadna, en veure Teseu, se’n va enamorar i per això va decidir ajudar-lo amb la condició de que ell es casés amb ella i se l’emportés lluny del seu pare. Teseu va acceptar, Ariadna li va regalar un cabdell que serviria per quan a mesura que anés caminant pel laberint l’anés desfent i així li serviria com a guia per la tornada. Finalment Teseu va aconseguir matar al minotaure i escapar del laberint però Minos en assabentada-se de que Teseu l'havia matat va enrabiar-se molt i Teseu va haver de fugir i acompanyar a Ariadna però ella mai va arribar a Atenes ja que durant el viatge van fer una parada a la illa de Naxos i Ariadna es va adormir, Teseu la va abandonar a la vora del mar.



Aquí podreu trobar més informació sobre la batalla de Teseu i el Minotaure

Aquesta versió no és la única que hi ha sobre Ariadna i el laberint del minotaure, n'hi ha moltes i ben diferents totes, com per exemple que Teseu la va abandonar perquè estava enamorat d'una altra, també per ordre dels déus o que mentre Ariadna es recuperava a la vora de la platja d'un mareig ell va tornar al vaixell i se'n va anar.

Ariadna després d'aquest desamor va resignar-se i va casar-se amb el deu Dionís, el qual estava profundament enamorat d'ella. Se la va emportar a l'Olimp i allà van tenir 4 fills: Talant, Estasfil, Enopi i Peparet.

La mort d'Ariadna també té diferents versions: diuen que Artemisa la va matar complint ordres de Dionís o que va morir a la illa de Naxos per la gran pena que sentia a causa de que Teseu la va abandonar.

Ariadna Rodrigo
1r batx

Comentaris

Unknown ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada, Ariadna. Ja n'havia sentit a parlar d'aquest mite, però amb una versió una mica diferent. M'ha agradat conèixer aquesta versió
Anònim ha dit…
M'encanta com Ariadna ajuda a Teseu per matar el minotaure del laberint. Tot i que em sap greu per Ariadna quan Teseu l'abandona.
Unknown ha dit…
Hola, Ari! Trobo que aquesta entrada és molt interessant. El fet de que Teseu s'endinsés dins el laberint per matar el minotaure, i així salvar a tots els atenenc demostra que era molt valent, tot i que trobo que abandonar a Ariadna no és un acte de valentia i molt lleig per la seva part, ja que gràcies al seu cabdell es va salvar.
Unknown ha dit…
Molt interessant! Però quin gest més poc maco aquest d'abandonar a Ariadna.
Aina ha dit…
Molt bé Ari!!!!! Suposo que aquesta entrada ha set pel fet de que la protagonista del mite es digui com tu.... però m'ha agradat molt, un mite més que coneixem.
Anònim ha dit…
Ariadna, saps què significa el teu nom?
Sara ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Cecília ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada. Igual que en Gerard, jo també sabia aquest mite una mica diferent, però ja ho diuen que sempre hi ha moltes versions.
Unknown ha dit…
Ioana responent a la teva pregunta et dic que si, per aquesta raó també em va agradar parlar sobre aquest mite. Ara t'explicaré què significa: Ariadna vol dir bondadosa, santa a més a més es diu que les persones amb aquest nom s'expressen amb claretat, que els hi agrada ser acompanyades i acompanyar a la família i amics.
moltes grècies a tots:)
Sara ha dit…
Molt maco Ari, m'ha agradat aquesta entrada. Però quan eh trobo que ha set molt valent el fet de salvar els atenencs però molt covard d'abandonar-la.
Anònim ha dit…
Ariadna, a més a més, també vol dir música, ja que Ariadna prové de Aria.
M'ha encantat aquesta entrada. Com els altres penso que el que va fer Teseu. I també tenia el mateix dubte que la Ioana, gràcies per la resposta. I sobretot, molt bona entrada!
Oh quina entrada més bonica i tot i que la història es trista perquè tots els finals donen a Ariadna per morta i a més el motiu es de pena o de dolor. Però tinc un dubte, Ariadna és una de les mortals que va pujar a l'Olimp o es una deesa o semideesa?
És una entrada preciosa! Trobo que t'has explicat amb molta claredat (com diu el significat del teu nom) i cada vegada m'entraven més ganes de llegir!
A les pel·lícules de la mitologia, he vist moltes vegades aquest monstre mitològic anomenat Minotaure però no en sabia gaire res d'ell, només veia que era el dolent de la pel·lícula i ara entenc el per què. També t'haig de comentar que trobo un fet molt maco per part de l'Ariadna en ajudar a Teseu per matar el minotaure (que com has dit en el significat del nom Ariadna, és bondadosa, entre altres coses), però llàstima de que Teseu la deixés abandonada o en qualsevol de les altres versions la història acabés malament.
Per acabar, t'haig de dir que tinc el mateix dubte que la Míriam. Quan dius que Ariadna es va casar amb el Déu Dionís, el qual estava profundament enamorat d'ella i se la va emportar a l'Olimp on hi van tenir 4 fills, representa que Ariadna era una mortal, una semideessa o una deessa?

L'enhorabona per l'entrada guapa!
Unknown ha dit…
Gràcies Míriam i Lioba, responent a la vostre pregunta, enlloc on he buscat informació s'ha especificat Ariadna què era però pels llibres que tinc relacionats amb Ariadna tinc entès que era una deessa, ja que Dionís la va rescatar perquè sempre d'Hades pogués estar al seu costat.
Karina Szabo ha dit…
Sabia alguna cosa sobre el minotaure i el laberint però no el que havia passat realment. No trobo just que Teseu abandones a Ariadna després de que, gràcies a ella, pogués matar al minotaure i escapar del laberint. Molt bona feina i una entrada molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES