BARCINO


El nom oficial complet de Barcino és Colonia lulia Augusta Paterna Fauentia Barcino, la qual va ser fundada per l’emperador August cap a l’any 14 a.C, un cop acabades les guerres càntabres i en plena reforma administrativa i viària del nord-est de la península. És, per tant, una fundació tardana respecte de les altres ciutats romanes de l’actual Catalunya.


La ciutat estava situada damunt un petit turó, enmig del fèrtil pla situat entre el Llobregat i el Besòs i entre la serra de Collserola i el mar. Una de les produccions més comercialitzades de la zona era el vi, però també si van conrear cereals. També es va practicar la pesca, en la qual destacaven per la seva fama les ostres. Altres recursos presents en el territori van ser el ferro i el material constructiu per a les edificacions. El comerç va ser un altre motor econòmic de la ciutat.

L’estrucura habitual de les fundacions romanes era: el seu recinte rectangle, els dos carrers principals que partien de les quatre portes i formaven una creu (Decumanus Maximus i Cardo Maximus)



Plànol de Barcino
Els primers colons van ser d’origen itàlic. La població era d’un 2000 habitants com a màxim i la mida de la ciutat se’ls i quedava petita respecte a d’altres fundacions agústees i de la magnificència del seu espai públic. Tant els carrers principals com els secundaris (decumani i cardines minores) eren originàriament amples, amb clavegueres, i formaven una quadrícula.


Quadriga en els Jocs Olímpics al del 129 d. C

S’han trobat restes de diverses habitatges de tipus domus i d’altres cases privades se’ van poder rescatar bells mosaics com els de les tres Gràcies i la cursa de circ. En canvi no s’han localitzat, per ara, insulae.



Necròpolis de la plaça de la Vila de Madrid 
De totes les restes romanes conservades a Barcelona les més impressionants són les muralles. Quan van construir la muralla fundacional, va ser un moment d’esplendor econòmic per a la ciutat però d’inestabilitat política i militar per a l’imperi. 

La nova fortificació i la seva situació estratègica va donar a Barcino un paper més important en el període dinal de l’antiguitat, passant per davant de la capital romana tradicional, Tàrraco.


úniques quatre columnes que en resten


Muralla romana







Lioba Sallés
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Lioba, m'ha encantat aquesta entrada i saber com era Barcelona fa tants anys. Molt bona entrada guapa!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES