DÉNIA

Dènia ve del llatí Dianium  que  deriva de Diana, deessa romana identificada amb Artemisa. És una ciutat costanera que es troba al País Valencià al nord de la província d´Alacant en la comarca de la Marina Alta.

Encara que amb indicis arqueològics de poblat ibèric (Diniu), el seu origen com a ciutat és romà Dianium, situant-se al nord de la ciutat actual i enfront de l'antic port. Els textos clàssics i restes arqueològiques indiquen que al segle I a. C. les tropes de Sertori van establir en Dianium una base naval.
Durant l'Alt Imperi la ciutat va gaudir d'un període d'esplendor passant de ser ciutat estipendiaria  a municipi. La condició de civitates stipendiariae les feia estar sotmeses a un règim fiscal de més duresa, és a dir pagaven més impostos.
Entre les restes arqueològiques romanes que podem trobar a Dénia, destaquen:
- El Fòrum de Dianium ( la plaça romana), aquest va ser localitzat l´any 2007 entre l´avinguda del Cid i el carrer Doctor Fleming gràcies a la troballa d´un pedestal commemoratiu que no funerari del segle II en excel·lent estat de conservació.
- A la façana de l´Ajuntament se situen dues inscripcions romanes procedents del Fòrum de Dianium.
- En la pedania dels Poblets, destaca la vil·la romana de l´Almadrava. Una vil·la marítima amb un conjunt termal del segle II. La majoria de les dependències que han quedat a la vista descriuen una terrisseria amb les seves estades de treball. Aquesta terrisseria es dedicava a la fabricació de teules i àmfores. El jaciment està datat entre els segles I i V.

Després de la troballa de terrisseries dels segles I a l'III en els jaciments de la Marina Alta, s'ha pogut descobrir que l'antiga Dianium produïa àmfores per a l'envasament, transport i comercialització de vi cap a Roma, el sud d'Espanya i nord d'Àfrica.



Existeixen proves que hi havia una gran activitat marítima a Dénia durant el seu passat romà, amb vaixells que regularment transportaven menjar des d'altres enclavaments importants com Cadis i Hispalis (Sevilla), reforçant les teories que suggereixin que el petit contingent d'àmfores trobat a Dénia formava part d'un carregament molt més gran.



Xelo Moncho
Professora de l'institut Vil·la Romana

Comentaris

Montse ha dit…
Xelo, gràcies per compartir aquesta entrada sobre els orígens de Dénia. Des del país valencià ens envies aquests aires de marina que ja els romans van apreciar.

Moltes gràcies per contribuir al bloc i molt bones vacances!!!
Yasmina Ketami ha dit…
Dènia, ja havia escoltat a parlar d'ella però no sabia sobre el seu passat clàssic. Tots els jassiments trobats es troben en molt bon estat i a sobre que s'han trobat molts objectes fascinants.
Molt bona entrada
Irene Sánchez ha dit…
Jo mai habia sentit a parlar sobre Dènia i m'ha semblat molt interesant l'entrada.
Laia Fernández ha dit…
tot i que no quedi gaire, tot està molt ben conservat!!! les estructures estan pràcticament intactes. no n'havia escoltat a parlar mai sobre aquest poble romà de València.
bona entrada!
Paula Campelo ha dit…
Mai havia sentit a parlar sobre Dènia i després de llegir-la m'ha semblat molt interessant. És fascinant lo bé que s'han conservat totes les estructures i els objectes trobats tenint en compte la seva antiguitat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES