CURIOSITATS ROMANES

A continuació citarem algunes curiositats romanes:

1) Els Romans diferenciaven entre el petó a la galta per amics (esculum), el petó als llavis (basium) i el petó pels amants (suavem).

2) Quan les àmfores es trencaven, eren llançades a un mateix lloc. Aquest, va arribar a tenir 30m d'altura i es va dir muntanya Testaccio.

3)A Pompeia, als parricides els condemnaven durament. Els posaven en un sac amb un gat, un gos, una serp i un mico i els llençaven al mar.

4) Diuen que Neró va ser l'inventor del sorbet. Manava als seus corredors més veloços que li portessin neu i ell s'ho menjava amb polpa de fruites i mel. 5) Els humoristes no eren gaire estimats pels emperadors romans; August va manar fuetejar a alguns actors, Claudi va manar decapitar sis mims i Neró va manar desterrar diverses companyies d'actors.

6) Una llei prohibia que les dones condemnades a mort morissin si eren verges. Per acomplir-la, els botxins violaven les dones i després les mataven.

7) Neró feia decapitar als espectadors que no aplaudien amb prou entudiasme a les obres teatrals. 8) El calendari romà tenia uns 200 dies de festa; per cada un que se'n treballava, n'hi havia dos de descans.



9) No existia una paraula per definir l'homosexualitat, simplement es preguntava si t'agradaven més els homes o les dones.

10) Les dones infidels als marits, buscaven amants castrats a l'edat adulta per evitar quedar-se embaraçades.

Anahí Domínguez
2 batx

Comentaris

Omaima Knidil ha dit…
no sabia que algunes paraules en castellà també es amb Romà!!
Nadia alsinet ha dit…
Què interessant!
M'ha semblat molt bèstia que a les dones verges condemnades a mort les violessin i després les matessin. I no sabia que els sorbets els hagués inventat un romà!!
Molt bona entrada.
Anna Solà ha dit…
Que curiós que diferenciessin segons els tipus de petons... Que extrany. Eren ben extranys al llençar totes les àmfores en un mateix lloc, era així com un tipus de deixalleria de l'antiguitat!
Potser, si ara fessin això als parricides, a ningú mataria als seus pares! Neró era ben extrany, però va inventar un gelat que ara esta molt de moda. Pobres les dones que morien verges.. Era una manera d'acontentar als botxins, però massa cruel. En realitat, no estaria tan malament treballar com feien els romans, un dia de treball i dos de festa, tot i que la crisi encara seria pitjor!


M'ha agradat molt la teva entrada Anahi, molt original i curiosa. Sempre estem fent les coses sèries del món romà.. També està bé veure les curiositats.
Unknown ha dit…
M'encanta!

Sempre m'he interessat molt per aquest tipus de curiositats de la cultura popular, que, de fet, et fan ser una persona més cultivada quan les saps. I sempre donen de què parlar als sopars familiars, etc. Que romàntic, això dels diferent noms que donaven els romans als tipus de petons! També m'ha fet molta gràcia saber que Neró va ser l'inventor del sorbet, una cosa que ens sembla tan contemporània a nosaltre!

Per extensió, crec que el coneixement d'aquests fet està bastant relacionat amb l'etimologia de les paraules, perquè, igual com tu ens has explicat aquestes curiositats, els abntics romans agafaven paraules dels seus costums per anomenar coses que avui encara existeixen. Per exemple, la paraula "testificar", que ve del llatí "testiculus" (testicle), perquè davant del jutge els habitants de Roma testificaven agafant-se els testicles amb la mà esquerra.

Curiós, però cert!
Aina ha dit…
Que curiós. Em fan pena els pobres actors que els desterraven o que els mataven simplement perque no els queien bé. Sobre el sorbet de Neró, m'han vingut ganes de probar-ho. Ojalà en el nostre calendari hi haguessin 200 dies de festa. I trobo una bestialitat que violesin a les dones per que així poguessin ser condemanades a mort. Bona entrada.
Artur Bossy ha dit…
Bona entrada Anahí! Si n'haig d'escollir alguna en concret, la que m'ha semblat més curiosa és la número 1. La diferenciació dels etons segons les deiferentes persones a qui li donaven em sembla una curiositat força rellevant. Per altre banda, també m'ha sorprès la número 4 sobre l'invenció del sorbet i la número 10 sobre les dones infidels als marits. Molt bona entrada! Ave!
Pol Torras ha dit…
Jo tampoc sabia que algunes paraules amb Castellà també fossin amb Romà.!
Cristina Sandoval ha dit…
Els romans tenien dos terços de l'any festa i l'altre terç treballaven, ja m'agradaria a mi tenir tanta festa!!
Es una forma curiosa de modificar el relleu, tirant gerros trencats a una pila!
Joan Giralt ha dit…
La que més m'ha soptat ha sigut la setena curiositat, la dels aplaudiments. La quarta, també de Neró, l'he trobar surrealista. Bona entrada!
Clàudia Martínez ha dit…
Que curiós! m'ha agradat molt! Les que més gràcia m'han fet han sigut la del sorbet de Neró i la de matar als espectadors per no aplaudir com agradaria que ho fessin. Molt bona entrada, entretinguda!
Alba Masnou ha dit…
Em sembla molt interessant, sobretot això de Neró, que feia decapitar els espectadors. I que dura era la vida d'artista. I, per cert, no entenc com podien progressar treballant només un de cada tresn dies. No s'avorrien mai!?
Berta Dong Reixach ha dit…
Que interessant!
Que divertit l'ho de Neró, sense ell potser no podríem menjar sorbets avui en dia. Ara era una mica violent no? Fer decapitar a la gent si no aplaudien era una mica psicòpata.
Ho trobo molt malament que una noia no pogués morir sent verge! Quin horror que les haguessin de violar.
200 dies de festa...Ja m'agradaria ami tenir tants dies.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES