LES PANATENEES

Les panatenees eren unes festes religioses que es feien cada any a Atenes dedicades a la deessa Atenea. Atenea era la deessa protectora de la ciutat i de la guerra. Tenien lloc entre el 23 i el 30 del mes anomenat d'hecatombeó. Aquestes eren les celebracions més importants d'Atenes i les celebracions religioses mes antigues. 

Cada quatre anys se celebraven les Grans Panatenees que duraven quatre dies més que les anuals. Les Grans Panatenees eren les més prestigioses i apreciades pels ciutadans d'Atenes, semblants als Jocs Olímpics o als Jocs Panhel·lènics. 

Les proves i els concursos estaven supervisats per uns magistrats especials que es triaven cada quatre anys. Els guanyadors de les competicions d'art eren premiats amb una corona d'or i els guanyadors de les carreres de carros eren premiats amb una corona de fulles d'olivera i 140 àmfores d'oli d'oliva que venien de les oliveres sagrades d'Atenes. A les àmfores hi havia per un costat la imatge de la deessa, Atenea, i per l'altre banda un gravat del guanyador de la prova.       

La festa acabava amb un gran sacrifici a Atena, anomenat hecatombe i la carn dels animals sacrificats es menjava durant un gran banquet que tancava a la nit, aleshores la festa ja havia acabat. 


  Representació de les Panatenees en una àmfora
530 a C
Anònim


Representació: una corona d'or com a premi
Anònim
British Museum, Londres

A vosaltres us agradaria anar a aquestes festes? Per què?

Ishtar Botey
1r Batx 

Comentaris

Janat El Louah ha dit…
Les Panatenees no només eren una festa religiosa, sinó també un esdeveniment que reforçava la unitat i identitat dels ciutadans d’Atenes. La processó principal, on es portava un peplos teixit per dones, simbolitzava la devoció a Atenea i la importància del rol femení en la religió. A més de competicions esportives, també hi havia concursos musicals i literaris, destacant la riquesa cultural d’Atenes. Aquestes festes combinaven esport, art i religió, reflectint la seva importància cívica i cultural dins la ciutat.
Aya El Kelai ha dit…
Les Panatenees eren una passada! Imaginar-te Atenes ple de festes i competicions cada any és al·lucinant. És com si la ciutat es transformés en un gran festival de cultura i comunitat. I les Grans Panatenees, amb la seva pompa i recompenses espectaculars, devien ser l'equivalent de les olimpíades d'avui! Al final, tot el sacrifici i el banquet eren una manera genial de celebrar i unir la gent. Qui no voldria viure-ho?
Juan Jimenez ha dit…
Hola Ishtar, molt bona entrada, voldria destacar la gran importancia de le Grans Panatenees, ja que, a més de ser una festa religiosa, eren un esdeveniment social comparable als Jocs Olímpics, on es combinaven competicions esportives i culturals amb devoció cap a la deesa Atenea.
Bona feina.
Arnau Torrents ha dit…
Molt bona entrada Ishtar, una curiositat sobre aquestes festes és que també feien competicions musicals i recitacions poètiques. Els recitadors professionals anomenats rapsodes, competien recitant parts de L'Ilíada i l'Odissea d'Homer.
Júlia Romero ha dit…
Molt interesant la entrada Ishtar! També les Panatenees no només eren una celebració religiosa, sinó també un moment per la promoció de les arts, amb competicions teatrals que destacaven dramaturgs famosos.
Judit Muñoz ha dit…
Molt interessant! A més a més, les Panatenees també eren una festivitat bastant inclusiva, en la qual participava la major part de la societat atenesa segons la seva classe social, amb tasques per cada grup social.
Alba Gabasa ha dit…
Molt bona entrada! Les Panatenees semblen ser una festa fantàstica on tota la ciutat d'Atenes s'animava per celebrar. M'agrada que, a més de les competicions esportives, hi hagués concursos musicals i teatral. Deu ser divertit veure els guanyadors i participar en els banquets!
Ona Coll ha dit…
Molt bona entrada! Em sembla especialment interessant la manera en què les Grans Panatenees es convertien en un punt de trobada per als atenesos, combinant tant competicions esportives com premis artístics amb una gran devoció cap a Atenes. És fascinant veure com celebraven la seva cultura i religió a través d'aquests esdeveniments tan complets.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES