SÒCRATES I EL SEU DEIXEBLE PLATÓ

La influència de Sòcrates (470-399 aC) en el seu deixeble plató (427-347 a.C) va ser significativa. Es pot observar en varis aspectes de la filosofia de Plató. Sòcrates  emfatitzava molt la importància del diàleg i la cerca de la veritat a través d’un qüestionament constant. Plató va adoptar aquesta metodologia socràtica i la va utilitzar en els seus diàlegs filosòfics, on els personatges discutien i examinaven diferents conceptes i idees. A més a més, Plató va heretar de Sòcrates la idea que el coneixement és una virtut i que la ignorància és l’arrel dels problemes humans. Els dos pensadors creien en la importància de l’educació i formació moral per arribar a assolir la saviesa i la virtut. 

Pel que fa a la posició de Sòcrates i Plató davant el relativisme dels sofistes, els dos filòsofs eren oposats a aquest corrent de pensament. Els sofistes defensaven que no existia la veritat absoluta i que tot coneixement és relatiu i subjectiu. Sòcrates i Plató per contrari, deien que hi havia veritats universals  i objectives que es poden descobrir a través del raonament i la reflexió.

Sòcrates creia en l’existència d’una veritat absoluta i defensava que el coneixement és assolible a través del diàleg i la recerca constant de la veritat. Plató per la seva part va desenvolupar la teoria de les Idees o formes, segons les quals existeixen realitats eternes i immutables que són la base de qualsevol coneixement verdader. Aquesta teoria refuta el relativisme dels sofistes a l’afirmar que hi han veritats universals i objectives que transcendeixen les opinions individuals. 

Una curiositat que els diferencia als dos filòsofs és que Sòcrates mai va deixar cap registre dels seus aprenentatges i el seu llegat en gran part és el que els seus seguidors, com, Plató van escriure sobre ell. Però, per altra banda trobem que Plató va escriure nombrosos  diàlegs filosòfics en què va expressar les seves pròpies idees i les de Sòcrates de forma escrita. 

En resum, la influència de Sòcrates a Plató es reflecteix en la seva metodologia filosòfica i en la importància que tots dos van donar sobre el coneixement i la virtut. Els dos filòsofs es posaven en contra  el relativisme dels sofistes i coincidien en les veritats universals i objectives. 

Aquí adjunto un episodi de Merlí on ens parla i ens posa exemples del tipus de filosofia de què ens parla Sòcrates. 



Plató

Mercè Vila 

1r Batx 

Comentaris

Irene Roldán ha dit…
M'ha agradat com has adjuntat un episodi de Merlí, crec que aquesta sèrie és una bona forma de fer arribar als joves la importància de la filosofia a través de conflictes actuals. La sèrie de Merlí, ens fa veure que la filosofia no només serveix per aprovar un examen sinó que ens aporta coneixements que poden ajudar-nos fora de l'aula per entendre millor el comportament humà i el món que ens envolta.
Amina Boukhzar ha dit…
Penso que és molt interessant com sense haver de deixar res escrit Sòcrates pogués tenir una gran influència i a més, un reconeixement en el món actual. Això demostra el gran mentor que era, ja que a través dels seus alumnes la seva filosofia ha arribat a la nostra actualitat i ha ajudat nous pensadors a formar-ne d'altres. Com bé expliques a la teva entrada Plató va ser deixeble de Sòcrates, però sabies que Aristòtil va ser deixeble de Plató? El coneixement ha anat passant de mentors a deixebles durant segles! D'aquí podem veure la importància dels professors i l'educació.
M'ha agradat molt aquesta entrada! Aquest mite es molt interessant, ja que la simbiosi entre Sòcrates i Plató ha donat lloc a una bona herència filosòfica que destaca la importància del diàleg, la recerca de la veritat i la defensa de veritats universals. La seva oposició al relativisme sofista continua sent rellevant i inspiradora, recordant-nos la importància de la reflexió crítica i la cerca de significat en la nostra existència.
Em sembla un mite molt significatiu i important!
Bruna Safont ha dit…
M'ha agradat molt com expliques de manera clara com Sòcrates va influir a Plató. Destaca bé la importància que tots dos donaven al diàleg i a cercar la veritat. També assenyala la seva oposició al pensament dels sofistes, que creien que tot coneixement era relatiu.
Em resulta interessant que Plató hagi deixat per escrit moltes idees, mentre que Sòcrates no ho va fer.
Nora Agulló ha dit…
Quina entrada més interessant!! M'ha agradat molt!.

Una curiositat addicional que no figura en el text és que Sòcrates no només va influir en Plató, sinó també en un altre filòsof rellevant, Xenofont. Xenofont, a més de ser un dels deixebles de Sòcrates, va escriure diferents obres sobre el seu mestre, oferint una perspectiva diferent de la filosofia socràtica i contribuint a la comprensió més completa de les ensenyances de Sòcrates des de diverses perspectives.

Espero que t'hagi servit.
Estimada lectora Amina, moltes gràcies pel comentari que has fet sobre la meva entrada del blog, la veritat és que sí que ho sabia, i comparteixo amb tu la idea que això ens ensenya l’importància de l’educació. Creus que també o podríem relacionar amb la idea de quant un porfessor en específic et deixa una emprenta en el cor? Evidentment no de forma romàntica, sinó que t’ha deixat molts apranentatges que utilitzaras per tota la vida.
La teva reflexió és molt interessant, gràcies per compartir-la.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES