LA CAIXA DE PANDORA

En la mitologia, la Capsa de Pandora es considera un curiós regal dels déus.

El mite comença quan Prometeu, va robar el foc dels déus per regalar-ho als homes. Zeus va decidir posar-li un càstig, així que va dir als déus que li construeixin una donzella capaç de seduir a tots els homes. Va obtenir diferents valors, com ara bellesa, seducció, mentides, saviesa, música i molt més.

Prometeu porta el foc a la humanitat, Heinrich Friedrich Füger, 1817

Zeus li va enviar a Prometeu una dama anomenada Pandora, però desgraciadament qui es va enamorar d'ella va ser Epimeteu, el germà de Prometeu. Finalment, Epimeteu va saber que era enviada per una venjança, però, tot i això, es va casar amb ella. 

Escultures d'Epimeteu i Pandora, El Greco, 1605

Pandora venia acompanyada d'un regal de Zeus. Era la capsa de Pandora, que baix de cap concepte s'hauria d'obrir.

La curiositat va poder amb Pandora, així que mentre un dia Epimeteu dormia li va agafar les claus del lloc on amagava la caixa i, va voler veure què contenia la caixa misteriosa. En pujar la tapa, es va desil·lusionar molt al trobar que estava buida, però era perquè s'havien escapat d'ella totes les desgràcies i mals que podien afectar a l'home i es van estendre per tot el món: malalties, sofriment, guerra, fam, enveja... 

Va poder veure alguna cosa dintre la caixa i, abans que s'escapi també, va tancar la caixa molt ràpid. Era l'esperança. Aquesta era l'única que podia ajudar els homes assetjats pels mals.

La capsa de Pandora, Charles Edward Perugini, 1839-1918


A continuació, us deixo un vídeo on explica més detalladament el mite de la capsa de Pandora.

Manal Boukilou 

1r Batx

Comentaris

Angie Soto ha dit…
Bona entrada, em sembla molt interessant el tema que has triat ja que no s'hi parla tant al respecte com altres mites. M'ha agradat molt i está molt ben redactat!
Arnau Espina ha dit…
M'agradaria afegir que l'expressió "Obrir la caixa de Pandora" surt d'aquest mite i es diu quan algú fa alguna acció la qual genera molt desacord i controvèrsia. Bona entrada!
Irene Altés ha dit…
És interessant veure com tots els mites serveixen per explicar allò que no sabien d'on s'originava. El mite de la caixa de pandora, per exemple, serveix per explicar d'on han sortit totes les desgràcies que patim els humans.
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! Hem sembla molt interesant aquesta entrada i des del meu punt de vista jo ho relaciono amb la humanitat, ja que en els humans avui en dia el que ens queda és l'esperança de poder superar tots els mals que ens apareixen.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. Deixa'm afegir que aquest mite ha estat molt criticat com a exemple de misogínia perquè atribueix l'origen del mal a l'univers a l'existència d'una dona.
Marc Gómez ha dit…
Bona entrada! Està molt ben explicat i resumit el mite. Trobo curiós que ja des de fa tants anys s'utilitzés a la dona i la seva bellesa com a trampa pels homes. Suposo que la mentalitat de l'època també hi afectava. Però si ens hi fixem, no ha canviat gaire, encara ara s'objectifica a les dones i se les tracta només per la seva capacitat de seduir als homes.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt bona! M'ha semblat molt interessant aquesta entrada. És un dels temes que no es parla quasi mai i la veritat es molt interessant. Trobo que és un mite bastant curiós ja que el podem relacionar amb l'actualitat, ja que explica d'on han tret tots els danys els humans.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant, tot i ser un mite que se sap bastant amb aquest és pot veure reflectit que la curiositat no sempre es bona. I per tant tot allò dolent que surt de la caixa de pandora són els pecats capitals que és tot allò dolent dels humans. Bona entrada

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES