DÉUS GRECS I

Els déus grecs eren molts semblants als humans, però tenien deferències. Les diferències més bàsiques són que els déus són immortals, és a dir, mai moriran, també tenen poders especials de tota mena, tenen el poder de viatjar ràpidament sense cap ajuda, ells no treballen menys quan es posen a prova i finalment no estan sotmesos a la llei. Cada déu és responsable, amo i senyor de cada parcel·la de la vida o del món.

El que acostumen a menjar els déus grecs són l'ambrosia que és una substància associada als déus que es considera generalment el menjar dels grecs i també hi ha el "nèctar" que és la beguda. Són aliments que només ells podien menjar i beure. Aquets aliments els garanteixen la immortalitat, és a dir, mai seran mortals. També aquests aliments els provoca un canvi de color en la sang anomenat "icor", en la qual els permetia curar-se les ferides d'una manera molt ràpida.

Els déus grecs normalment vivien en una muntanya, la més alta de Grècia, anomenada l'Olimp. El cim de l'Olimp sempre estava nevat o amb molta boira i per això els antics grecs es pensaven que eren inaccessibles.

El càstig diví dels déus grecs s'anomena "nèmesis", pot ser molt dur el període i llarg. Els déus són molt rabiosos quan es produeix "hybris"és a dir, un problema provocat per humans.


Laocoont i els seus fills d'Agesandre, Polidor i Atenodor de Rodas. s.I dc




AfroditaDeessa de l'amor, la bellesa, el desig, el plaer. Casada amb Hefest, tot i que va tenir més d'una amant com Ares, Adonis, Anquises. Era l'única deessa que apareix semi nua o nua. Els seus atributs són les roses, la petxina, sobre la qual va navegar després de néixer i la poma que simbolitza l'antiguitat i el colom.


  Afrodita de Capua -  Període Adrianeu (117-138 d.C)

Zeus: És el déu, rei i pare dels déus grecs. És qui governa l'Olimp, déu dels cels, del temps, trons, els llamps, la llei, l'ordre i finalment la justícia. Fill de Cronos i Rea. La seva primera dona es deia Hera. Quan Zeus li era infidel a la seva dona, Hera s'encarregava de castigar a totes les dones que estaven amb en Zeus.
Tot i que Zeus va tenir nou parelles i amb cada parella va tenir diferents fills.



                                                      Jupiter de Smyrne, Pierre Granier (1635-1715)    

El naixement de Zeus: Cronos el pare de Zeus sempre que neix un fill ell se'l menjava, ja que, si els deixa vius amb ell més tard algun dels fills el destronaria i ell perdrà el poder que té. Tot això li van aconsellar Gea i Urani. Un dia Zeus va anar cap a Gea i li va demanar que l'ajudi. Ella va fer un pla en contra de Cronos per ajudar a Zeus. Gea li va dir a Cronos que millor que neixin els nens a l'illa de Creta, després quan li tocava a Cronos menjar se els fills Gea va deixar que ho faci i més tard li va donar una pedra tapada amb una tela perquè així la pedra faci que Cronos vomiti i els fills tornessin a la vida. Cronos so va creure i així va passar ell va vomitar els fills que havia menjat. Zeus i els seus cinc germans van guanyar els titans, Cronos va començar la guerra de el furiós que estava.

Apol·lo: déu de la música, l'art, el coneixement, la pesta, la cura, la poesia, el tir amb arc i el sol. Fill de Zeus i Leto, i té una germana bessona anomenada Àrtemis.


Apol·lo de belvedere de Giovanni Angelo Montorsoli 

Ares: déu de la guerra, la sang, la violència. Es fill de Zeus i Hera. Era l'amant d'Afrodita. Aquest déu se'l caracteritza pel mal humor i molt poc confiable, i també recorda el caos de la guerra.

 Scultura raffigurante Ares conservata nella Villa Adriana, a Tivoli


Àrtemis: deessa verge de la cacera, els animals, el desert, les noies joves, el parts, i la lluna. S'associa amb l'arc i les fletxes. Filla de Zeus i Leto i la germana bessona d'Apol·lo. Uns dels animals sagrats per ella són els ossos, Cérvols i els porcs senglars. 


                                 Àrtemis pintada al segles XIX per Francesco Hayez

Posidó: déu del mar, els rius, les inundacions, les sequeres i els terratrèmols. Fill de Crono i Rea. És germà de Zeus Governa en un dels tres regnes de l'univers com a rei del mar i de les aigües. Els seus animals sagrats eren el cavall i el dofí. Estava casat amb Amfítrite. El seu equivalent romà era Neptú.


                        Posidó, déu dels mars, rius i oceans (Copenhague)

Hèstia: era la deessa de la llar en la mitologia grega, i en la mitologia romana fou anomenada Vesta. Filla de Cronos i Rea. És caracteritzada en l'art com la dona que porta el vel. El seu símbol és el foc de la llar. En la mitologia no acostuma a sortir molt, té un segon paper.
 

                                                 Hèstia, Giustiniani



Iman Barmou
1r batx

Comentaris

Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! En aquesta entrada podem què realment són els deus i així també podem veure els diferents papers que juguen els deus en vers als humans, tot i no ser representats tan diferents de nosaltres únicament que ells tenen unes capacitats que nosaltres no tenim, és a dir, que ells tenen poders, són immortals i que només mengen i beuen un certs tipus d'aliment que aquests els hi asseguren la immortalitat. Bona entrada!
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant. Deixa'm afegir que molts déus i deesses de la mitologia grega tenen animals que els hi representen. Aquestes associacions tenen diferents motius i significats. En alguns casos l'animal simbolitza el poder o les habilitats del déu. Com ara Zeus es representat sostenint un llamp i s'associa amb l'àguila. L'animal també pot tenir una mena de connexió simbòlica amb la personalitat o la mitologia del déu.
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! Amb aquesta entrada he pogut obtenir coneixement sobre com eren els deus i algunes de les seves costums etc, i com eren alguns dels deus que has mencionat en aquest entrada i és molt interesant la historia de cada deu.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES