ALIMENTACIÓ DELS ROMANS
La alimentació bàsica dels romans estava formada per aliments com els llegums, cereals, llet, ous etc. Acostumaven a ser aliments que els hi proporcionaven les seves terres. Després d'un temps hi comença a haver carn, peix fruita etc. L'aliment més d'estacat en aquella època era el vi. Ells estaven acostumats a beure vi en cada àpat i la mel també era un aliment que utilitzaven molt.
Alimentació dels romans
Els romans feien 3 menjars que consten en:
- Ientaculum (esmorzar): A primera hora, nomes llevar-se esmorzaven lleugerament. El seu esmorzar consisteix en: pa, formatge, mel, hortalisses, olives, fruites seques i vi.
- Prandium (dinar): Àpat similar a l'esmorzar. Solia ser en un horari irregular, normalment sol ser vegetarià, destacaven els menjars preparats a les tavernes(thermopolia) i freds.
- Cena (sopar): Àpat més important del dia on es reuneix tota la família i a vegades els amics. Solia començar a les 4, quan el sol es ponia i durava bastantes hores. Els pobres s'havien de conformar amb la compra d'aliments del carrer i escalfar-la a casa ja que ells no tenien cuina. En canvi, els rics menjaven diferents plats comunitaris. El sopa consta de 3 plats:
- Gustus: Plats lleugers per obrir l'apetit on menjaven ous, olives, enciam, peix, bolets...
- Cena: Plats més complexes i amb salses. Solien ser plats de carn o peix acompanyats de verdures, cereals, llegums... Un dels plats que més els hi agradava era els bolets coits en mel i la carn de cérvol, xai etc.
- Secundae masea: Finalment es menjaven les postres que consistien en pastissos, fruita, fruits secs i vi.Romans menjant
Pels romans les especies eren les substancies més comunes. Hi havia moltes, per exemple: la farigola, el julivert, la menta, el pebre que era car, però molt comú. Cal recalcar que en totes les receptes hi havia pebre. La mostassa també era una especia molt comuna i moltes més. Els rics feien servir les espècies exòtiques amb sabor més profund que serien el pebre, el gingebre el nard etc. En canvi, els altres s'han d'adaptar amb les espècies locals com per exemple el celiandre, la farigola, el julivert i molts més.
Moltes receptes de les que cuinaven feien servir oli d'oliva i vinagre.
Avui en dia tampoc és que haguí canviat gaire la cosa perquè segueixen havent els mateixos productes, l'únic que cada persona els fa servir d'una manera o altre aquests productes.
Bassma Boukilou
4t ESO
Comentaris
En la meva opinió, penso que el fet que els sopars en aquell moment fossin els més importants i quan tothom s'ajuntaven i estaven més temps, avui en dia segueix sent l'àpat el qual la gent li dona més importància. Bona feina.