LA MORT DE JULI CÈSAR

La mort de Juli Cèsar és una de les més famoses de la història, ha estat representada en diferents obres teatrals que es representen des de fa segles i precisament això és el que ha donat una idea falsa del seu assassinat. William Shakespeare va representar la mort de Juli Cèsar amb una èpica escena en la que se li clavaven vint-i-tres apunyalades al governant, sent l'última la de Brutus, i Juli Cèsar morint després de pronunciar: "et tu, Brute" (Tu també, Brutus?).

Quinze de març de l'any 44 a.C. Juli Cèsar es trobava a la Cúria del teatre Pompeia quan un grup nombrós d'homes el va assaltar clavant-li diferents punyalades al voltant del cos. Tot i defensar-se i fins i tot ferir a un parell d'atacants, Juli cèsar va morir entre crits d'agonia i punyals ensagnats.



Cos de Juli Cèsar al moment de morir,

recreació feta per experts de la policia italiana.


Si bé la mort de Juli cèsar no és la més elegant ni bonica de veure, és una de les més intrigants de totes, i fent-nos les preguntes correctes podem entendre com i perquè va morir.

Per què va ser assassinat?
Juli cèsar es va fer nomenar pel senat "dictador perpetu". Preveient la desgràcia i tement que tornés el fantasma que havia plantejat Pompeu, un grup de senadors van planejar i dur a terme amb èxit el seu assassinat, evitant que el tirà s'apoderés de Roma. Calia descentralitzar Roma. No només en qüestions de mercat sinó també políticament, i Juli Cèsar era tot el contrari: volia basar la política romana en una oligarquia centralitzada en Roma.


Qui el va assassinar?
Juli Cèsar no va ser assassinat per un grup de senadors qualssevol.
Brutus, el fill de la més famosa amant de Juli Cèsar i a qui ell s'estimava com a un fill va ser un dels caps de la operació i un dels participants en l'apunyalament del cèsar. 


Per què el van assassinar el 15 de març?
Pels romans, els Idus queien el dia 15 dels mesos març, maig, juliol i octubre i el 13 la resta de mesos. Eren uns dies de bon auguri, d'esperança. Volien que s'associés l'assassinat de Juli Cèsar amb un bon desenllaç.

Quines conseqüències va tenir?
Després de l'assassinat de Juli Cèsar, la classe mitjana i baixa va enfurismar davant el discurs de Marc Antoni en el qual mostrava la toga ensangonada de Cèsar i en deia els autors de cada punyalada.

El poble, que no s'ho va prendre del tot bé, es va revoltar causant la tercera guerra civil romana.


Marc Antoni va ser sorprès quan va veure que el testament de Juli Cèsar deixava el poder al seu nebot Octavi, i tot i les seves diferències amb aquest, es van unir i van crear el segon triumvirat, el govern d'aleshores.



La tercera guerra civil romana va acabar quan els hereus polítics de Juli Cèsar (Marc Antoni i Octavi) van derrotar a Brutus i a Cassi a la batalla de Filipos.



Miquel Aragonès
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada!. Està molt ben explicada i estructurada, m'ha sorprès molt que Brutus fill de l'amant de Juli Cèsar sigui un dels caps de la operació.
Qui ho pensaria!
Anònim ha dit…
L'article és interessant però també impactant, per no dir molt. Matar a un personatge com Juli Cèsar havia de portar molta unitat per aconseguir aquest objectiu, i tu ens ho has explicat molt bé.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada! Quines maniobres feien els romans per matar a qui volien... i poc els importava (a alguns) els lligams familiars. Molt interessant!!
Martina Vilar ha dit…
Aquesta entrada és molt interessant. Jo ja sabia que va ser assassinat, però no sabia com el van assassinar.
Angie Pérez ha dit…
Molt interessant l'entrada, concordo amb la vinyet, quines coses es feien pel poder!
En aquella època o donaven tot pel poder, fossin amics o familiars s'hi tenien que assassinar algú per aconseguir ells mateixos el poder ho feien. En part meva penso que jo mateixa no seria capaç de fer això.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES