SENTENTIAE III

Ab ovo: Locució que, literalment, significa "des de l'ou", i amb un significat més ampli, "des de l'inici". Metàfora utilitzada per Horaci en la seva Ars Poetica (i posteriorment utilitzada per músics de totes les generacions, entre molts altres usos).

Amor omnia vincit : "L'amor ho guanya tot". Virgili ho escrigué a les Èglogues. Audaces fortuna iuvat: "La fortuna és favorable als audaços". Apareix en Virgili, en Ciceró i en Ovidi.

Cogito ergo sum: Descartes (Principia Phillosophae 1, 7:10). "penso, així doncs, existeixo" (o, segons es prefereixi, "penso, i com a conseqüència existeixo").

Do ut des: "Dono per a que tu em donis". És a dir quid pro quo.

In dubio pro reo: Aforisme jurídic que significa "davant del dubte, a favor de l'acusat".

Nosce te ipsum: versió llatina d'una de les inscripcions del temple de Delfos. En grec escrit s'assembla una mica a això: yvwol oeolutòv . "Coneix-te a tu mateix".

Sursum corda!: Expressió llatina que es deia a missa. "Amunt els cors!".

Vade retro!: "torna-te'n enrere!" Surt a pel·lícules que van sobre exorcismes.

Veni, vidi, vici: Atribuïda a Cèsar per Suetoni; en teoria, Cèsar ho va dir després d'acabar una de les seves conquestes: "vaig venir, vaig veure, i vaig vèncer".

Michele Puddu
2n batX

Comentaris

Michele. ha dit…
ei, aquí hi ha coses que estan malament. Hauria de poder reescriure la notícia, però no hi ha l'icona del llapis aquell per modificar. Així doncs, si ho poguessis fer tu majka (o Montse, evidentment). Gràcies.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES