EL MITE DE PROMETEU

Depenent de la versió del mite, Prometeu se'l considera un tità o com a fill d'un tità. 

La figura de Prometeu està relacionada amb tres esdeveniments mítics: l'aparició dels sacrificis a déu, el control del foc per part de l'home i l'aparició de la dona.

L'APARICIÓ DELS SACRIFICIS A DÉU
Prometeu va enganyar a Zeus de la següent manera: va dividir un bou per la meitat, a una part hi va ficar la pell i la carn (les parts que més s'aprofiten) i les va ocultar dins del ventre del bou. A l'altra part hi va ficar els ossos de l'animal coberts de grassa. Després va demanar a Zeus que triés quin volia que fos el menjar dels déus i ell va triar la grassa amb els ossos. Però al veure que l'havia enganyat va robar el foc als humans com a càstig. 

EL CONTROL DEL FOC
Veient les necessitats i les dificultats dels humans per sobreviure, Prometeu va decidir atorgar-los el foc que els hi havien robat. Per fer això possible va entrar a l'Olimp i va robar el foc de la forca d'Hefest i el va tornar als humans. 

Prometeu robant el foc de l'Olimp, Heinrich Friedrich (1817)

L'APARICIÓ DE LA DONA
Per venjar-se d'aquesta segona ofensa Zeus va ordenar a Hefest construir una imitació de les deesses amb fang, que posteriorment Zeus li va donar la vida. Així va aparèixer la primera dona, que s'anomenarà Pandora. Pandora va ser enviada a Prometeu perquè es casessin. Però Prometeu que desconfiava de Zeus va ordenar al seu germà Epimeteu casar-se amb ella.  

A la casa dels dos germans es trobava una caixa, actualment anomenada la caixa de Pandora, que contenia totes les desgràcies amb les que Zeus volia castigar a la humanitat. Pandora va acabar obrint aquesta caixa i va provocar que en el món apareguessin totes aquestes desgràcies: pobresa, malalties,... Després de venjar-se així de la humanitat, Zeus també es va venjar de Prometeu que va fer que el portessin al Caucas, on va ser encadenat per Hefest i cada dia i per sempre una àguila anava a visitar-lo i es menjava el seu fetge. L'òrgan tornava a créixer durant el dia perquè així la tortura es repetís eternament. 

L'àguila menjat-se el fetge de Prometeu, Salvator Rosa

MORALITAT DEL MITE
Aquest mite té dues moralitats: una relacionada amb la ràbia i l'altra relacionada amb la intel·ligència:
La ràbia de Zeus que perjudica tant els humans com a Prometeu ens demostra que la ràbia no només perjudica a qui va dirigida sinó també a tots els que el rodegen. I el mite també ens ensenya que la intel·ligència és més poderosa que la força. En aquest cas podem veure que la intel·ligència de Prometeu aconsegueix vèncer més d'un cop a la força dels déus de l'Olimp. 

A continuació hi ha un vídeo que amplia la informació ja explicada: 


Martina Pareras
4t ESO

Comentaris

Miquel Mena Moreno ha dit…
M'agrada la publicació que has fet Martina. Perles d'un personatge no molt reconegut dins de la mitologia, o com a mínim no ho és tant com els déus principals. Però tot i així has fet una entrada molt complerta amb un vídeo molt visual i entretingut. Podries dir-me com vas arribar a la conclusió que volies parlar sobre aquest personatge?
La publicació que has fet m'agrada molt i l'explicació esta molt ben formulada i explicada sobre aquesta història. Aquesta explicació ofereix una comprensió completa i concisa del mite de Prometeu, destacant les seves lliçons sobre la ràbia, la intel·ligència i les conseqüències dels actes humans i divins.




Noah ha dit…
Aquesta publicació teva crec que és bastant interessant, ja que parla d'un personatge el qual no tenia tan situat com a altres en la mitologia Grega, però sobretot un dels aspectes que més m'han cridat l'atenció és la relació com a "intermediari" que té Prometeu entre els humans i els deus, i com les seves accions tenen un impacte molt important en la mitologia Grega.
Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada Martina! Has detallat molt bé les diferents interpretacions i punts de vista del mite. He trobat interessant la valoració moral que has explicat. Saps si Prometeu a més de ser un tità va arribar a ser considerat un déu?

Gràcies!
Martina Pareras ha dit…
Moltes gràcies Miquel, m'alegro que t'hagi agradat l'entrada. La veritat és que vaig triar aquest mite perquè és molt poc conegut dins de la mitologia, ni jo mateixa el coneixia, però tot i així gràcies a ell s'expliquen tres esdeveniments molt importants: l'aparició dels sacrificis a déu, el control del foc per part de l'home i l'aparició de la dona.
Martina Pareras ha dit…
Moltes gràcies Gil! La veritat és que si, de fet segons Marx (filòsof alemany) és un déu-tità, fill d'un tità i d'una deessa. Però cal recalcar que Prometeu estava en contra de tots els Déus de l'Olimp per això els hi porta la contrària i vetlla en benefici dels humans.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES